Gå till:

Direktutlastande system – en utvärdering

Att effektivisera drivningen med direktlastning sparar tid och energi. Två olika skyttselsystem har testats och de ger effektivare drivning, mer utmanande arbete där föraren hanterar hela kedjan från stubbe till avlägg och system som är i balans.

Ett sätt att effektivisera drivningen är direktlastning, virket läggs direkt i lastutrymmet istället för att mellanlagras på marken vilket sparar tid och energi.

Två system för direktlastning har testats och utvärderats. En slutavverkningsvariant av drivaren (Fiberdrive 1750) samt skyttelsystemet Besten med virkeskurir, här kallat Skyttelsystem 1. Skyttelsystem 2 kallas det system där en skördare direktlastade kurirerna, med syftet att simulera ett system där skördaren bemannas och åtföljs av två autonoma skyttlar.

Här redovisas resultat från tester och praktisk drift för dessa direktlastningssystem. Dessutom sammanfattas för- och nackdelar samt potentialerna i direktlastningssystemen jämfört med det traditionella tvåmaskinsystemet bland annat utifrån förarnas synpunkter. En slutsats är att Skyttelsystem 1 redan har potential att konkurrera med tvåmaskinsystemet på stora delar av avverkningsarealerna men skyttelsystemen måste vidareutvecklas innan de kan nå sin fulla konkurrenskraft.

Nr 47-2012    Publicerad 2012-07-01 12:10
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Isabelle

Bergkvist

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.