Gå till:

Så arbetar en vinnare – djupintervjuer med tio lönsamma skogsentreprenörer

Det finns inget vinnarkoncept för att skapa ett lönsamt drivningsföretag. Det visar intervjuer med långsiktigt lönsamma skogsentreprenörer. Alla poängterar vikten av ett hårt arbetande, ansvarskännande arbetslag med en klok strategi för maskinbyten.

Om skogsbruket ska kunna attrahera duktiga drivningsentreprenörer i framtiden måste det gå att tjäna pengar. I dag klagar många entreprenörer på dålig lönsamhet. Det finns dock företag som har visat god lönsamhet under många år. Skogforsk har djupintervjuat tio av dessa. Syftet var att se om det finns några minsta gemensamma nämnare för lönsamma entreprenadföretag. Intervjuerna visade att dessa företag:

  • Hade god grundekonomi.
  • Inte gjorde s.k. bruttoaffärer med uppblåsta restvärden på inbytesmaskinerna.
  • Alltid hade sin personal i fokus.

Flera av företagarna planerade verksamheten in i minsta detalj och poängterade vikten av att lyssna på sin personal. Företagarnas ledarskap var oftast intuitivt och flera menade att det var viktigt att själv vara en god förebild för sina förare. Det fanns genomgående en kultur av ansvarstagande och hårt arbete hos de anställda – kanske den enskilt viktigaste gemensamma nämnaren för dessa, i övrigt normala, skogsmaskinentreprenörer.

Nr 21-2010    Publicerad 2010-07-01 11:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Klas

Norin

Tidigare anställd
 070 - 598 85 86

Anders Karlsson

Skog stud
 073-97 29 757
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.