Gå till:

Metodutbildning ger ökad prestation och lägre dieselförbrukning i drivning

Efter en tvådagars metodutbildning kunde skotarförarna i ett maskinlag öka prestationen med sju procent. Bränsleförbrukningen per kubikmeter minskade ungefär lika mycket. Skördarens prestationsökning var lägre, bara en procent.

Maskinlaget som följdes är ett entreprenörslag som arbetar med slutavverkning åt Medelpads förvaltning på SCA Skog AB. Laget fick först arbeta som vanligt i fyra månader. Produktion och bränsleförbrukning registrerades kontinuerligt. Därefter fick skördar- och skotarförarna en kort utbildning i effektivt drivningsarbete, och produktionen registrerades i ytterligare fyra månader.

För skotaren blev det en påtaglig utbildningseffekt, prestationen ökade och bränsleförbrukningen per kubikmeter sjönk, vilket inte lika tydligt märktes hos skördaren.

Metodutbildning lär förarna att undvika onödiga arbetsmoment och att använda en så stor andel av tiden som möjligt till värdeskapande arbete. En erfarenhet från andra branscher där man arbetat med ECO-driving är att man måste coacha förarna regelbundet så att de inte återfaller i tidigare arbetssätt. I coachningen ingår att mäta bränsleförbrukningen och återkoppla resultaten till förarna. Det kan också behövas en repetitionsutbildning då och då.

Nr 1-2010    Publicerad 2010-01-01 01:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

AKTH

Torbjörn

Brunberg

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.