Gå till:

Utvärdering av sydsvenska avkommeförsök med klibbal

Studien grundas i sex avkommeförsök i södra Sverige, där avkommor från friavblommande plusträd av klibbal från södra Sverige och Litauen ingår.

Resultaten avser mätningar av höjd, stamkvalitet och överlevnad huvudsakligen gjorda vid 9 års totalålder, och indikerar att såväl tillväxt som stamkvalitetsegenskaper är relativt starkt genetiskt kontrollerade. De har en stor genetisk variation och därmed finns en stor potential att förbättra skogsodlingsmaterialet av klibbal.

Vidare pekar resultaten på att det inom det geografiska område som försöken representerar inte föreligger någon förflyttningseffekt. Detta tillsammans med det svaga samspelet mellan genotyp-miljö indikerar att klibbalen är plastisk och att åtminstone hela Götaland och kanske även sydligaste Svealand kan användas som en enda förädlings- och användningszon.

Resultaten bygger dock på relativt unga försök och vi har för klibbal ingen kunskap om hur tillförlitliga sådana data är i jämförelse med äldre data. För att konfirmera dessa resultat bör nya mätningar göras när försöken blivit äldre.

Nr 19-2007    Publicerad 2007-01-01 06:49
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Lars-Göran

Stener

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.