Gå till:

Nu går det att mäta rötans utbredning i stående skog

Med det nyutvecklade instrumentet Rotfinder kan man uppskatta andelen rötade träd i stående skog. Skogforsk har testat instrumentet i fyra bestånd i olika delar av landet.

Hur stor andel av träden i din granskog är skadade av röta? 10 procent? 30 procent? Eller kanske 75 procent? Ja, utan den uppgiften är det svårt att bedöma skogens ekonomiska värde. Det är också svårt att planera skötsel och bästa tid för slutavverkning om man inte vet hur rötskadad skogen är.
Tidigare har borrning i princip varit det enda sättet att få reda på om träd är friska eller rötade, och det är knappast något man gör i praktiskt skogsbruk. Den som inte har velat borra har vackert fått vänta till avverkningen för att få ett facit om skogens välmående.
Men nu har ett nytt instrument utvecklats, som mäter röta via vedens elektriska ledningsförmåga och eventuella rötangrepp klassas i en 10-gradig skala – från frisk ved till kraftiga rötangrepp. Det framgår av diagrammen i Resultatet, att instrumentet har god förmåga att skilja friska träd från rötade. Av 142 träd klassades 132 rätt och 10 fel.

Nr 17-2005    Publicerad 2005-06-01 00:17
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Lars-Göran

Sundblad

Tidigare anställd
 070 - 661 64 82
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.