Gå till:

Nu blommar björkarna i jätteväxthuset

Hanblomma och honblomma av björk. *Bild på och inifrån växthuset ska in*
Foto: Thomas Kraft
Träden i fröodlingen Ekebo 5 har börjat blomma, det meddelar Thomas Kraft, förädlingschef på Skogforsks forskningsstation utanför Svalöv. I växthusen pågår flera olika forskningsprojekt.

*Inledande mening om förädling och syfte.* Bland annat undersöks hur björkens blomning påverkas av olika faktorer som ljus, dagslängd, temperatur, koldioxidhalt och närvaro av olika växthormoner. Om två-tre år förväntas resultaten och målet är att få björkarna att blomma så tidigt som möjligt för att snabba på förädlingen.

Varför står träden i ett växthus och gör de det året runt?

– Träden flyttas in i växthuset strax innan blomning för att undvika pollinering från björkar i omgivningen. Dels skyddar växthuset från främmande pollen men de blommar också tidigare i växthuset än utanför och på så sätt minskar också risken för pollinering utifrån. Största delen av året står björkarna utomhus.


Vilka är de största utmaningarna med att ha ett så stort växthus?

– Det finns många möjligheter och utmaningar med ett så stort växthus. Driftkostnaderna är höga, men sen gör den höga takhöjden (8 m!) att underhåll av växthuset och arbetet med träden kräver ny utrustning.

Vi vill också vidareutveckla växthuset genom att köpa in lampor till de kammare som saknar extra belysning idag, koppla på golvvärme i kamrarna och andra investeringar som vi hoppas kunna söka pengar för inom olika forskningsprojekt.

Kan du berätta något från den ”dagliga skötseln” av odlingen och växthuset?

– Den dagliga skötseln skiljer sig egentligen inte så mycket från andra delar av plantskolan; det handlar om att kontrollera att plantor och träd mår bra, att bevattningen fungerar, och att rensa ogräs och flytta plantor in och ut från växthuset.

2024-04-19 14:50