Gå till:

”Imponerande att Södra utvecklat planteringsmaskin”

Maskinen som demonstrerats är en prototyp, som uppvisat lovande resultat.
Foto: Södra
Södra har nu demonstrerat planteringsmaskinen BraSatt i fält. ”Imponerande att de tagit fram en planteringsmaskin för mindre hyggen i södra Sverige”, säger Linnea Hansson, forskare på Skogforsk.

När Södra utvecklat BraSatt har Skogforsk varit med i projektgruppen för att bidra med erfarenhet från utveckling av fjärrstyrning och automation i skogliga miljöer. Det finns också många paralleller med projektet Autoplant, ett projekt för skonsam, autonom markberedning och plantering, som pågått samtidigt som BraSatt.

”Vi ser liknande utmaningar i båda projekten, till exempel att undvika hinder med sensorer vid navigering, att identifiera rätt planteringspunkt med kameror och att göra en bra markberedning så att plantan hamnar i rätt miljö, säger Linnea Hansson, forskare på Skogforsk, som bland annat lett projektet Autoplant.


Linnéa-Hansson_webb.jpg/Medium?nc=102608

                   Linnea Hansson, Skogforsk. 


Bra planteringspunkter

Markberedningen i BraSatt görs genom så kallad inversmarkberedning, vilket innebär att maskinens aggregat gräver upp en bit jord och lägger tillbaka den upp och ner i gropen. Det gör att det finns organiskt material längst ner i gropen men plantan sätts i ren mineraljord, vilket är viktigt då man vill undvika angrepp från snytbaggar.

”Det är roligt att se att markberedningsaggregatet som tagits fram i BraSatt-projektet lyckas få till så bra planteringspunkter där alla föreutsättningar finns för lyckat planteringsresultat:
skydd mot snytbagge, lagom temperatur och vattentillgång och rätt läge i förhållande till omgivande markyta”, säger Linnea Hansson.

BraSatt-maskinen matas med plantor från de kartonger som de ligger i när de levereras till hygget.

”Att maskinen kan plocka plantorna direkt ur kartong är en stor fördel, och något som är nytt i branschen”, säger Linnea Hansson.

För mer information, gå vidare till Södras hemsida.  

2023-11-30 10:25