Gå till:

Skogsbränsle i ny skepnad

Nu finns ett förslag till standardiserad produktbeskrivning för skogsbränsle. Det möjliggör tydligare beställningar efter aktuellt behov och underlättar lägesbyten för minskade transporter.

Vad är största hindret för standardiserade produktbeskrivningar för skogsbränsle?

Förslaget som är framttaget kan inte hanteras i dagens VIOL-system utan kommer först att bli funktionellt i det nya system som SDC förnyelseprocess nu arbeter med. Till sist är det aktörerna på marknaden som måste implementera detta.

Forskas det om skogsbränslen har nåt annat användningsområde än som bränsle? Detta sagt med dagens överskottssituation som bakgrund.

Det pågår forskning på att använda skogsråvara för drivmedel till fordon, textilier, kolfiber och för kemikalier där det idag används petroliumbaserade produkter.

En titt i kristallkulan! Kommer den nya produktifierade trädbränslesortimenten hinna implementeras fullt ut innan efterfrågan ökar igen på våra breddgrader? När?

Den struktur för definitioner av trädbränslen och dess produktifiering är inte möjlig i dagens VIOL system utan kommer att bli möjlig efter det att SDC förnyelseprocess är klar och Nya VIOL är på plats.

Hur kommer framtidens skogsbränslepriser se ut?

Omöjligt för mig att svara på, beror på så många faktorer, t.ex. politiska beslut.

Hur väl kände leverantörer och köpare till om varandras verksamhet innan produktbeskrivningarna av skogsbränsle?

Mötena gav alla deltagare en större inblick och förståelse i varandras verksamhet och det upplevdes som mycket positivt.