Gå till:

Gör rätt på avlägget

Flishuggen måste användas smartare om vi ska minska kostnaden för hantering av skogsbränsle. Det kan göras med smartare planering av avläggen och nya systemlösningar.

Tror ni att skogsbränslet har en framtid?

Ja, skogsbränslet har en framtid. I norra Sverige tror jag det kommer vara fortsatt tufft några år till, men i södra Sverige är läget betydligt bättre. Orsaken till att det svåra läget är en kombination av milda vintrar och  låga priserna på andra bränslen som kol och olja.

En skotare idag gör nästa alltid en förlust på sin körning. Hur tänker ni när dom ska skota fram fliset längre. Alla gör en vinst förutom dom maskinlagen som är nog hårt drabbade i ekonomiskt?

Det är självklart så att grotskotningsentreprenören ska ha betalt för den längre körsträckan. I slutänden tar man igen det på att flishuggen inte behöver flytta materialet lika långt, eftersom skotaren kostar mindre per timme och lastar mer än flishuggen.

Varför pratar "Flismannen" inte mer om lastbilshuggar ? Tillhör inte traktorhuggar forntiden?

Lastbilshuggarna har en klar nisch och är ofta ett fördelaktigt val men jag ser inte att de helt kommer att ersätta traktorhuggarna. De senare tillför en flexibilitet i möjliga placeringar av grotvältorna som man inte har med huggbilar. En bra vältplacering  ökar värdet på bränslet och det måste vi också ta med då vi ska välja system. Sedan måste vi minska antalet bränder i lastbilshuggarna, i nuläget brinner aldeles för många bilar.

Vad är viktigast - ris vid mörka vägen med 55% eller ris på soliga kullen på hygget med 62% torrhalt. Produktionskostnader eller kvalité till kund...

Det är en prisfråga, men visst en bra vältplacering  ökar värdet på bränslet och det måste vi  ta med då vi ska välja system.