Gå till:

Fröets hemlighet

Verktyget TREEPLAN® lagrar och analyserar all information från förädlingen sedan 1940-talet. Det ger bättre urval, större genetisk vinst och bättre kontroll på den genetiska variationen.

Om jag köper ett förädlat frö kan jag ringa till er och få veta hela släktskapet för det? 

Ja, i princip. Du kan få uppgifter på  vilken föräldragrupp fröet kommer från och vad de träden har för egenskaper. Dessutom deras ursprung (mor- och farföräldrar etc.)

Kan man säga hur högt värdet är på ett frö?

Ett kilo förädlat frö kan ha värdet 20 000 kr (kan dock variera en hel del) och ett kilo innehåller ca 150 000 frön. Ett frö kostar då runt 13 öre.

Vad är smal respektive bred diversitet i vegetativt förökat material?

Smal diversitet är så få kloner att beståndets fortlevnad (lönsamhet) äventyras när känsliga sorter drabbas av kalamiteter. Det betyder att man har åtminstone 8-10 olika kloner. Då skulle en klons problem påverka 10-15% av beståndet, och det kan man tåla utan att beståndet spolieras. Eftersom regelverket ska vara lite försiktigare kanske 15-20 kloner kan vara rimligt. Bredden beror ju också på hur länge i tid och över vilka arealer klonerna används. Alltså den totala mängden plantor av en klon eller dess nåra släktingar som produceras. Det är svårt att i ett kort svar ge en siffra. Det pågår en utredning som hanterar dessa frågor.

Ser ni några problem med minskad genetisk variation och biologisk mångfald?

Variationen som finns i den svenska förädlingspopulationen är dimensionerad så att förädling ska kunna bedrivas fram till nästa istid utan att värdefulla genvarianter går förlorade. Sällsynta genvarianter kommer att försvinna och hade gjort så även utan ett förädlingsprogram. Samtidigt uppstår nya p.g.a. mutationer, och dessa tas tillvara i förädlingen om de har ett värde. Så vi ser inte att förädlingen förändrar variationen på ett negativt sätt så att biologiska mångfalden påverkas av den orsaken.

Förädlar man för att minimera snytbaggeangreppen?

Intressant nog har vi levererat plantor till ett fältförsök som lagts ut av SLU. Försöket har skadats av snytbagge i två år nu och analysen kommer att avgöra om det finns stora skillnader mellan olika granfamiljer. Om så är fallet kommer vi att jobba vidare med frågan.