Gå till:

Framtidens gallringsuppföljning är här

Skogforsk har utvecklat en modell för att beräkna gallringsstyrka och gallringskvot utifrån mätdata från gallringsskördare. Programmet testas nu i ett tiotal skördare, med återkoppling i realtid.

Hur stort jobb är det att ta fram företagsanpassade versioner av programmet som "pratar" med resp företags skogliga register?

Att få ett hel- eller halvautomatiskt system kräver anpassning av företagens system och vår modul. Vår del kan säkert ta ett år innan det är klart och testat om vi/skogsföretagen bestämmer att det ska göras. Anpassning av företagssystem kan jag inte uttala mig om.

Maskinkillen (i filmen) pratade om att spara in 15-20 min, det är ju även en produktionspotential i att kunna producera under de minuterna. Är det så enkelt?

Om man i snitt tjänar 15-20 minuter kan jag inte bedöma. Men maskinlaget i filmen bedömer att de gör det, ja.

Varifrån tas uppgifterna om volym/ GY före gallringen av beståndet?

Inga indata används förutom det maskinen mäter. Resten bygger på statistik och hur de träd som avverkas ser ut.

Hur går projektet vidare? När kan vi få tillbaka uppgifter till registren?

För tillfället är projektet avslutat. Hur vi går vidare beror på önskemål från Skogforsks intressenter.

Är det uttaget i stickvägen som definierar beståndet före gallring?

I den modell som testas i skördarna idag så används endast statistik och de träd som avverkas för att beskriva beståndet före avverkning.

Vilket företag är närmast en implementation där skogsbruksplanerna kan uppdateras automatiskt?

Inget just nu då det inte finns någon modul för automatisk uppdatering. Sveaskog är det företag som främst kör tester, detta görs dock manuellt.

Hur mäts överhöjd av skördaren?

Skördaren analyserar för varje träd de 200 närmsta träden. Träden sorteras i höjdordning och 90 percentilen används som övre höjdsträd.

När och hur kan man få tag på programvara för att tolka filerna, som entreprenör?

Hör av er till mig, se kontaktinformation.

Vilka indata används då? Grundyta och SI stämmer ju aldrig på traktdirektiv!  Vilka hänsyn tas till slutenhet mm?

Ingen indata används förutom de träd som maskinen avverkar och statistik från gallringsuppföljningar. Utifrån avverkad grundyta, ÖH, trädslag och diameterfördelning så görs en prognos baserad på statistik.

Delas upp i prognosytor i exemplet efter övre höjd. Om man har avdelnings/beståndsgränser från skogsbruksplan eller annat beståndsregister kan man använda sig av de områdena istället för att automatgenerera ytor?

Idag så görs en automatisk indelning baserat på ÖH, önskemål att göra indelningen efter befintliga avdelningsgränser har dock kommit, kanske det kommer i en nästa version.