Gå till:

Bruka bevara eller både och?

Går det bedriva lönsamt skogsbruk i skogar med höga naturvärden utan att skada dem? Resultat från två försök pekar på att detta är möjligt, om man anpassar avverkningen till de biologiska värdena.

Hur går det selektiva uttaget vid granskog med höga naturhänsynen till? Är det de grövsta som tas ut eller är det en blädning vi talar om? Kommer det verkligen att gå att komma tillbaka och bruka denna skog?

På våra ytor sparade vi all träd grövre än 45 cm. Bland de övriga gallrade vi jämnt över diameterklasser. Gallringskvoten blev ca 0,7. Den kritiska faktorn är föryngringen. Hittills sparsamt med detta i Loskälva fem år efter gallring. Tror att det måste göras ytterligre ett uttag för att få fart på föryngringen. Vi vågade3 inte ta mer än drygt 20% av grundytan med tanke på stormfällningsrisken. På den andra fastigheten med lite lägre skog, i Rimbo var uttaget ca 30% och där finns föryngring.

Hade inte kalytan i Loskälva planterats? Om inte, varför?

Jodå den planterades direkt efter avverkning med barrotsplantor.

Line. Hur dåligt, med tanke på olika naturvärden, är det att köra i död ved ?

Betydelsen av död ved i skogen för den biologiska mångfalden är väl dokumenterad. Vi har ett mål som Sveriges riksdag fastställt om att kvantiteten av hård död ved måste öka i hela landet och framför allt i områden där den biologiska mångfalden är speciellt hotat. Den gamla grova döda veden i tallskogen är vanlig i naturskogen men ovanlig i den brukade skogen och därför blir just bevarandet av denna ved väldigt viktig för att öka möjligheten för dessa arter att överleva i den brukade skogen.