Gå till:

Ny samverkansgrupp för skoglig planering

Foto: Bo Göran Backström/SkogenBild
Utvecklingen inom fjärranalys och insamling av skogliga data går snabbt, och potentialen är stor. För att dela erfarenheter och samarbeta kring viktiga frågor startas nu den nya samverkansgruppen PSG.

Skogforsk arbetar för det svenska skogsbruket och ett nära samarbete med branschen är avgörande. Därför finns bland annat rådgivande grupperna och en rad samverkansgrupper som driver gemensam utveckling inom prioriterade områden.

Nu startas också ”Samverkansgrupp för skoglig planering med fokus mot datafångst och fjärranalys”, förkortad PSG, som ska fokusera mot fjärranalys och datainsamling. Området skoglig planering är omfattande och utvecklingen inom området fjärranalys är snabb med laserskanning, satellitdata, flygfoto som ger trädhöjder, digitalkameror, UAV, datainsamling med mobiltelefoner med mer.

Den snabba tekniska utvecklingen gör att det finns mycket att vinna på samverkan och att dela med sig av sina erfarenheter från praktiska tester såväl som forskningsresultat. Samverkansgruppen består av 15 medlemmar från skogsbolag, skogsägarföreningar, SLU, Skogsstyrelsen, och leds av Skogforsk. Johan Sonesson är ordförande och Erik Willén är sekreterare i gruppen. 

Läs mer om Skogforsks samverkansgrupper

2015-08-06 13:41