Gå till:

Ny på jobbet - möt Skogforsks nya vd

Nu är Charlotte Bengtsson, Skogforsks nya vd, på plats. Hon är mitt i en rivstart och kommer under vintern att besöka så många intressentföretag hon hinner. Hon ska även vara konferencier för Ukonf15.

Charlotte Bengtsson kommer från en tjänst som enhetschef på SP Tekniska Forskningsinstitut. Hon är professor inom träbyggnadsteknik vid Linnéuniversitetet och har doktorerat inom samma område på Chalmers. Hon ser många likheter mellan jobbet på SP Trä och Skogforsk.

– Fokus på forskning, innovation och kunskapsöverföring är detsamma. Och att man måste vara alert för att vara bäst på spelplanen för att få uppdrag och finansiering i konkurrens med andra forskningsutförare. Däremot har ju Skogforsk styrkan genom finansieringsmodellen att kunna lägga upp långsiktiga forskningsprojekt tillsammans med intressenterna och staten i form av ramprogram, säger hon.

 

Lär känna medarbetare och intressenter

Charlotte Bengtsson håller nu som bäst på att lära känna organisationen och medarbetarna, även om hon tjuvstartade och syntes i korridorerna på Skogforsk redan under hösten.

– Jag har blivit väldigt väl emottagen så det känns jättebra. Och Jan Fryk gör verkligen en bra överlämning. Vi ses ofta nu i januari så att jag kan ställa frågor som kommer upp.

– Då vi är mitt i ett ramprogram så rullar verksamheten i mångt och mycket på utan större kursändringar, vilket ger mig möjlighet att lära mig jobbet och lära känna medarbetarna. För ett institut är ju den kunskap som personalen har helt avgörande för att det ska bli resultat och därför kommer jag att lägga stor vikt vid att lära känna mina nya medarbetare, säger Charlotte Bengtsson.

Besöken hos intressentföretag och samarbetspartners kommer Charlotte att börja göra i samband med Ukonf-turnén. Hon ser det som lite av ett nytag där företagen får berätta om sina förväntningar och där man för en dialog om hur Skogforsk på bästa sätt kan svara upp emot dessa.

 

"Missa inte Ukonf!"

Charlotte kommer att vara konferencier under Ukonf15 – Framtidens hjältar, vilket blir ett bra tillfälle att presenteras för skogsbruket. Och hon känner att konferensens tema matchar bra med entusiasmen för nya jobbet.

– Jag tycker det är klockrent. Ju mer jag sitter och tänker på manuset inför konferensen blir det allt tydligare hur viktig skogen och skogsbranschen är för att bygga en hållbar framtid. Nu gäller det att uppmärksamma och entusiasmera branschen på att vi har en ”hjälteroll” och ett ansvar, säger hon, och vill även passa på att uppmana alla som inte gjort det att anmäla sig.

– Det här vill man inte missa!

2015-01-14 07:38