Gå till:

Entreprenörer och skogstjänstemän sökes för samarbetsprojekt

Foto: Erik Viklund/Skogforsk
Bra samarbete mellan beställare och utförare av tjänster kan ge stora vinster. Skogforsk utvecklar nu en metodik för effektivare samarbete och efterlyser därför deltagare till en avgiftsfri övning.

Väl fungerande samarbetsprojekt mellan utförare och beställare av tjänster kan ge betydande ekonomiska och kvalitetsmässiga vinster och vara lönsamma för båda parter. Därför jobbar Skogforsk nu med att ta fram en metodik för hur skogsbrukets parter kan utveckla verksamheten via samarbetsprojekt. Metodikens första del, det vill säga hur man identifierar samarbetsprojekt har testats av en grupp bestående av ett beställarföretag och entreprenörer som utför drivning, skogsvård och virkestransporter.

Erfarenheterna hittills från projektet har visat att bland annat följande punkter är viktiga:

Motivation. Alla inblandade behöver känna att förändring och utveckling är nödvändig. Annars riskeras att engagemanget blir lågt och det blir svårt att identifiera områden som kan utvecklas.

Förtroende. Beställare och leverantörer bör ha förtroende för varandra. Saknas tillit finns det risk att goda utvecklingsidéer aldrig kommer fram alternativt tas emot avogt.

Idévaskning. En två-dagars idévaskningsövning där beställare och leverantörer samarbetar under extern ledning är ett effektivt sätt att komma fram till potentiella samarbetsprojekt.

Mångfald. Under idévaskningsövningen är det en fördel om personal från beställarens samtliga sektioner och leverantörer från hela skogsbrukskedjan finns representerade. Dels för att kunna utbyta erfarenheter och få förståelse för varandras arbetssituation och dels för att potentiella samarbetsprojekt kan beröra många länkar i skogsbrukskedjan.

Vill du prova?

Vi vill testa metodiken ytterligare en gång och erbjuder därför avgiftsfri processledning under en tvådagars idévaskningsövning för ett beställarföretag och ett antal leverantörsföretag/entreprenörer. Övningen kommer bland annat att ge:

• Kunskap om hur man identifierar samarbetsprojekt på ett framgångsrikt sätt.
• Identifikation av ”egna” presumtiva samarbetsprojekt mellan beställare – entreprenör och/eller entreprenör – entreprenör.
• Ett tillfälle att träffa och lära känna andra skogligt verksamma personer och få inblick i deras situation.

För mer information, kontakta: 

Birger Eriksson 070 - 677 46 42 
Bodel Norrby 018 - 18 85 04
Anders Mörk 018 - 18 85 41

2015-06-11 14:16