Gå till:

April, april!

Artikeln om Skooglemaps som publicerades i kunskapsbanken var ju (tyvärr) bara ett aprilskämt från oss på Skogforsk. Men vårt skämt var inte helt och hållet taget ur luften.

Gick du på det? Då är du nog inte ensam.

Närmare 800 unika besökare klickade på artikeln som handlade om att Skogforsk kunde erbjuda en tjänst som i telefoners och plattors kartappar skulle kunna ge svar på bland annat trädhöjd och beståndsvolym för den plats man befanns sig på.

- Vi kan visserligen inte veta hur många som klickade på artikeln, trots att de visste att det var ett skämt. Men nästan 250 läsare klickade sig vidare och ville veta mer om hur de kunde aktivera tjänsten, säger Lars Nylander som är webbansvarig på Skogforsk.

Istället hamnade de på en sida som förklarade att det hela var ett aprilskämt. Nästan lika många såg också filmen som förklarade hur det hela fungerade. Några hörde också av sig och förklarade med ett leende på läpparna att man gått på skämtet.

Om du missade skämtet kan du fortfarande se filmen här.

- Det stora antalet klick säger väl något om skogsbrukets stora intresse av att använda information från bland annat laserscanningar och flygbilder i den skogliga planeringen, fortsätter Lars Nylander.

Som tur var så var vårt skämt inte helt och hållet taget ur luften. Det finns idag en mängd data tillgänglig om skogen, som förenklar planeringen och möjliggör massor av beräkningar. Läs mer i vår sammanställning Geodata åt skogen.

Dessutom hålls under april-maj kursen "Forum för skogliga laserdata i praktiken" på tio orter över hela landet. Läs mer om kursen här.

Och det kan du faktiskt lita på ;-)

2015-04-02 00:01