Gå till:

Lär dig mer om hyggesfritt skogsbruk

Hyggesfritt skogsbruk lanseras ibland som ett alternativ till dagens etablerade trakthyggesbruk. Men vad är det, hur gör man och vilka konsekvenser får det?

Det här försöker Skogforsk ge några svar på i den nya modulen Hyggesfritt skogsbruk i Kunskap Direkt.

Det finns många sätt att bruka skogen utan hyggen. Självföryngring under fröträd eller skärmträd är den vanligaste formen i Sverige, där ungefär 20 % av arealen föryngras på det sättet. Men den som strävar efter ett hyggesfritt skogsbruk där skogen förblir gammal har bara ett alternativ – att bläda. Blädning är en svår konst som ställer krav på både skogen och skogsägaren. Skogen måste vara fullskiktad – det måste finnas träd i alla storleksklasser, och mer av de mindre träden. Och det fungerar bara för skuggfördragande trädslag som gran.

Var rädd om den fullskiktade skogen

I Sverige räknar man med att det finns ungefär en miljon hektar skog som uppfyller kraven för blädning, de flesta i Norrlands inland. Om en sådan skog slutavverkas är dörren stängd för ett hyggesfritt skogsbruk för lång tid framöver. Det kan ta 100 år eller mer att återfå den skiktning som behövs för att bedriva ett uthålligt blädningsbruk. Därför finns det skäl att vara rädd om den fullskiktade granskog som trots allt finns.

Idag marknadsförs flera koncept för hyggesfritt skogsbruk. De har olika varumärken men går alla ut på att gallra ut större träd och låta de mindre träden ta över på sikt. Ny föryngring kan komma spontant eller kompletteras genom plantering. Upprepad gallring kan fungera under lång tid, men om skogen inte är tillräckligt skiktad kommer träden så småningom att "ta slut". Det betyder en gles skog med låg virkesproduktion och dålig ekonomi.

Forskning pågår

I Kunskap Direkt om Hyggesfritt skogsbruk har vi samlat kunskap och råd om hyggesfria metoder. Skogsbruk utan kalhyggen har en del fördelar för skogens växter och djur. Rekreation och friluftsliv kan också vinna på hyggesfria metoder. Därför är hyggesfritt skogsbruk ett intressant alternativ för skogsmiljöer som har haft en lång skoglig kontinuitet och för skogar med höga sociala värden.

Den enskilda skogsägaren bör dock vara medveten om att hyggesfria metoder som bygger på upprepad gallring normalt ger en lägre virkesproduktion och lägre intäkter. Han eller hon ska också vara medveten om skuggtåliga trädslag som gran och bok gynnas, medan pionjärträd som tall och björk får det tuffare. Hyggesfria metoder ställer också samma krav på naturhänsyn som trakthyggesbruket – att lämna och skapa död ved och att spara naturvärdesträd för framtiden.

Idag pågår mycket forskning och praktiska experiment kring hyggesfritt skogsbruk. Med tiden kommer vi lära oss mer om omställning från enskiktade till flerskiktade skogar, vilka marker som får en tillräcklig föryngring och hur de hyggesfria metoderna påverkar miljön. Kunskap Direkt kommer förstås att följa den utvecklingen.

Läs mer på Kunskap Direkt

2014-11-20 08:47