Gå till:

Poppel har det tufft på sura skogsjordar

Poppel har det tufft på sura skogsjordar
Foto: Lars Rytter
Varför är det svårare att odla poppel på skogsmark än på jordbruksmark? En förklaring är att popplar inte trivs i sura jordar.

Popplar är snabbväxande lövträd med stor potential för biomassaproduktion i Sverige. De poppelsorter som används i Sverige är i första hand testade på jordbruksmark, men om de odlas även på skogsmark skulle användningen kunna öka kraftigt. Erfarenheten visar dock att poppelföryngringar lyckas sämre på skogsmark, framför allt på de podsoljordar som dominerar det svenska barrskogslandskapet. En förklaring kan vara det låga pH som utmärker jordarna, som i sig kan föra med sig problem med näringsupptag. Skogforsk har undersökt popplars preferenser för olika pH i ett växthusförsök där poppelsticklingar odlades i torv och i skogsjord med olika surhetsgrad. Det visade sig att tillväxt och rotbildning ökar med pH, med ett optimum kring pH 5. Vid höga pH-värden ökar tillgången på kalcium och fosfor, medan låga pH-värden kan bidra till att aluminium hämmar rötternas tillväxt. Studien bekräftar den gamla rekommendationen att popplar trivs bäst vid pH 5 eller mer.

Läs fördjupning

Försöket

Studien genomfördes i växthus på Skogforsks station i Ekebo i Skåne. Poppelsticklingar från 13 kommersiellt använda kloner odlades i både torv och skogsmarksjord. Med kalktillsatser skapades fem olika surhetsgrader på torven, pH 3,4-5,7. Popplarna odlades också i jord som samlats in från skogsmark med olika bördighet och en pH-variation från 3,9-5,3. Poppelplantornas rotutveckling och tillväxt följdes under 11-14 veckor i växthuset.

Bäst utveckling vid höga pH

Poppeln växte sämst vid de lägsta pH-värdena, både i torv- och skogsmarksproverna. I torvproverna var tillväxten som högst vid pH 4,9, och i skogsmarksproverna var den som högst vid det högsta pH-värdet (5,3). Plantorna var också mer vitala vid höga pH-värden. Vid det lägsta pH-värdet i torv (3,4) bildades nästan inga rötter, och de flesta sticklingarna dog.

Vid höga pH-värden satsade plantorna mer på skottillväxt, medan plantorna i låga pH-värden (sura jordar) hade en relativt sett högre rot:skott-kvot. Bladen hos plantor odlade i höga pH-värden hade högre halter av kalcium och fosfor, och lägre av aluminium.

Plantornas biomassa efter avslutad testodling i torv med olika pH-värden. Försöksledet med pH 3,4 kunde inte mätas eftersom för få plantor överlevde hela testperioden.

Plantornas biomassa efter avslutad testodling i skogsmarksjord från fem olika lokaler.

Påverkar näringsupptaget

Det kan finnas många förklaringar till att poppeln inte trivs i sura jordar. Vid låga pH-värden kan plantornas rottillväxt hämmas av aluminium som frigörs. I sura jordar är också fosfor mer svårtillgängligt då det binds hårdare till markpartiklar. Vid höga pH-värden ökar normalt tillgången på kalcium. Kalk kan ha betydelse bland annat för rotbildningen, och brist på kalcium kan vara en förklaring till att sticklingarna inte utvecklades i försöksledet i torv med pH 3,4. I detta försöksled tillfördes ingen kalk varför vi inte tydligt kunnat särskilja effekten av pH respektive kalk..

Poppel på skogsmark – mer forskning behövs

Visserligen tillhör ju både asp och hybridasp poppelsläktet, men praktikens erfarenhet är att de sorter vi populärt kallar popplar i allmänhet är mer besvärliga att etablera på skogsmark. De har både sämre överlevnad och växer långsammare i början jämfört med hybridasp. Popplar rekommenderas normalt på bördiga, väldränerade marker med pH på 5 eller mer, en rekommendation som bekräftas av den här studien.

De svenska podsoljordarna i barrskogsbältet är generellt sura med ett pH strax över 4, medan de oftast bördigare mulljordarna har lite högre pH-värden (upp till 5 eller mer). Om problemen med poppeletablering kan bemästras och om rätt skogsmarksjordar kan pekas ut för odling ökar potentialen betydligt för att använda poppel i Sverige.

I studien förekom samspel mellan kloner och pH-värde, vilket betyder att vissa kloner är mer eller mindre känsliga för lågt pH. Genom förädling skulle man därför kunna hitta sorter som passar bättre på skogsmark. Poppeletablering på skogsmark är därför en fortsatt angelägen forskningsfråga.

Nr 97-2016    Publicerad 2016-10-21 05:00
2 Kommentarer
Läs mer
Författare

Karin

Hjelm

Tidigare anställd
 070 - 575 28 66

Lars

Rytter

Tidigare anställd
 070 - 560 04 05
Kommentarer (2)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.
Lars-Göran Stener, Karin Hjelm och Lars Rytter, Skogforsk  8 år sedan
När vi gör poppelsticklingar tar vi ris från årsskott (kan även använda fräscha tvåårsskott) i januari. Sedan lägger vi dem i plantsäckar som försluts och placeras i en plantfrys (- 2°C till - 4°C) tills det är dags att använda materialet under våren/försommaren. På detta sätt har man kontroll på materialet. Vi har ingen erfarenhet av att ”övervintra” grenar nedstuckna på friland, men risken är nog stor att grenarna tappar i vitalitet pga ojämn temperatur och fuktighet och att detta försämrar överlevnaden kraftigt. Om du har möjlighet att sätta in materialet i en mer kontrollerad miljö (säckar + kall källare eller liknande) kommer resultatet bli betydligt bättre. Det får dock inte bli för varmt och fuktigt, då kan det mögla, men det får heller inte bli för kallt så att materialet fryser sönder! Innan plantering ska sticklingarna tinat och sedan stå och dra i vatten ca 24 timmar. Plantera därefter sticklingarna så djupt som möjligt på skogsmarken, men med minst en levande knopp ovan markytan. I de försök på skogsmark som vi har erfarenhet av har högläggning och plantering med ca 50 cm långa sticklingar visat sig fungera relativt bra. Markens pH men även tillgång till fosfor verkar vara viktiga faktorer på skogsmark, så att tillsätta kalk och aska kan nog vara en bra idé. Vi har dock inte testat detta i någon större utsträckning i försök. Dela gärna med dig av dina erfarenheter efterhand, det är av stort intresse för oss att få reda på hur olika metoder fungerar ute i praktiken!
Mats på Höjden - mångfaldsskogsbrukare Smålandsstenar, Skogsbrukare  8 år sedan
Tack för bra info. Bekräftar bra vad jag har upplevt med att plantera poppel på våra bästa granmarker efter Gudrun. har nästan helt misslyckats. Några har nått upp till 5-6 meter men har ingen fart i tillväxten. ( sedan planterades en del 2012 i en slänt efter gammal gran G30, men med troligen ojämnt vattenflöde i marken som poppel inte gillar). Undran: har i veckan slutavverkat poppel som planterades 2009 och blev 84 cm i omkrets & 16 m hög. Växte i fd trädgårdsland och hägnat. Skall bli paneler & hyllor i vårt nya Trivselhus. Kan jag spara den stora mängd av fina grenar & toppskott till våren genom att sätt 2 m långa spiror i en dikesvall & sen klippa ner till 40 cm sticklingar? Tänker testa i skogsmark som får en giva kalk och kanske lite aska. Vad tror ni?...