Gå till:

Föryngring med stubbskott kräver rätt poppel

Foto: Lars Rytter, Skogforsk
Det är viktigt att använda rätt klonuppsättning av poppel om man vill föryngra poppelbeståndet med stubbskott. En ny studie från Skogforsk visar att klonernas förmåga att skjuta stubbskott varierar.

Vid naturlig återbeskogning av poppel är det huvudsakligen stubbskott man får förlita sig på. Men en studie i ett avverkat klontest visade att det kan bli svårt att få en godtagbar föryngring med vissa av de kloner som står till buds idag.

Överlevnaden var obefintlig eller låg för en tredjedel av de 23 testade klonerna. Dessutom gav en stor del av klonerna krokiga skott, vilket blir en försvårande omständighet i den fortsatta skötseln.

Slutsatsen är att det är viktigt att känna till sammansättningen av kloner i en plantering och hur de presterar, om man avser att senare föryngra beståndet via stubbskott.

Läs fördjupning

Utförande

Genomfördes i klontest

Studien genomfördes i en av Skogforsks klontester, som avverkades vintern 2010/2011. Försöket anlades ursprungligen med 120 olika poppelkloner som fördelades individuellt på 8 olika block med 1–3 individer per block.

23 kloner valdes ut

Försöket gallrades efter hand och vid avverkningstillfället återstod 83 kloner och 276 träd per hektar. Dessa 83 kloner kan antas ha varit de växtligaste i försöket, och bland dessa valdes 23 kloner ut som representerades av minst tre levande träd vid avverkningstillfället. Åtta av dessa ingår i det kommersiella urvalet från klontesterna och som finns registrerat på Skogsstyrelsens Rikslängd.

En stor del av klonerna bestod av jättepoppel (Populus trichocarpa), men det fanns även hybrider där balsam- och svartpopplar ingår (P. trichocarpa, P. nigra och P. deltoides är sådana).

Indelade i grupper

Klonerna delades in i tre grupper enligt hur de används eller förväntas komma till användning:

1) kommersiella kloner, som för närvarande finns till försäljning i klonblandningar.

2) kandidater till att i framtiden ingå i den kommersiella blandningen.

3) övriga kloner, som i nuläget inte är aktuella för kommersiell spridning.

Inventering efter ett år

Benägenhet att skjuta stubbskott inventerades på våren drygt ett år efter slutavverkningen, alltså efter en tillväxtsäsong. Stubbskottens antal, basdiameter och höjd registrerades. Dessutom gjordes en bedömning av skottens rakhet i tre klasser: 1) raka skott, 2) krokiga skott och 3) mycket krokiga skott (se figur 1).

 

     

 

Figur 1a-c. Stubbskotten från respektive klon delades in i tre olika rakhetsklasser enligt figuren. Från vänster till höger: a) raka skott, b) krokiga skott och c) mycket krokiga skott. Foto: Rebecka McCarthy.

 

Resultat

Resultaten visade att det finns skillnader mellan klonerna när det gäller överlevnad (figur 2) och skottens rakhet (figur 3). Skottens medelstorlek (diameter och höjd) skilde sig också mellan klonerna, däremot inte antalet skott. Det gick inte att se någon skillnad mellan de tre olika poppelgrupperna, men det är inte heller att förvänta, eftersom förmågan till skottskjutning efter skörd inte har varit någon prioriterad egenskap vid klonurvalet.

Den här studien var begränsad till en försökslokal. Fler studier behövs för att säkrare bedöma olika kloners möjlighet att skjuta skott och bidra till en ny generation.

 

 

Figur 2. Relativ frekvens av överlevande stubbar (=stubbar där skott kommit upp) för olika poppelkloner. Co = klon som ingår bland de kommersiella; Ca = kandidater till att ingå i kommersiell klonblandning; endast nummer = övriga kloner.

 

Figur 3. Stubbskottens rakhet för olika kloner (se föregående figur). Vit stapel = rakt skott; grå stapel = krokigt skott; svart stapel = mycket krokigt skott. Se även Figur 1a-c som visar rakhetsklasserna.

 

Slutsatser

Förmågan att skjuta skott efter avverkning kan både vara en positiv och en negativ egenskap. I de fall man vill plantera på nytt är ny skottbildning via stubbar och rötter inte önskvärd, men om man vill föryngra beståndet naturligt är det avgörande att nya skott kommer upp.

Studier av den vanligaste poppelklonen, hybriden OP42, har visat att skottskjutningen är god, medan studien visar att den klonblandning som numera också finns kommersiellt tillgänglig har varierande förmåga att skjuta stubbskott.

Resultaten betonar betydelsen av att ta hänsyn till klonuppsättningen vid planering inför nästa generation.

 

Nr 24-2015    Publicerad 2015-02-10 08:10
0 Kommentarer
Läs mer
Mc Carthy, R., Ekö, P.M. & Rytter, L. 2014. Reliability of stump sprouting as a regeneration method for poplars: clonal behavior in survival, sprout straightness and growth. Silva Fennica 48(3).
Stener, L.-G. 2010. Tillväxt, vitalitet och densitet för kloner av hybridasp och poppel i sydsvenska fältförsök. Skogforsk, Arbetsrapport 717, Uppsala, 45 s.
Författare

Rebecka

Mc Carthy

Tidigare anställd
 072 - 524 57 44

Lars

Rytter

Tidigare anställd
 070 - 560 04 05
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.