Gå till:

Utbildning i skogsbränsle för amerikaner

Under 2014 utbildade Skogforsk Fond du lac reservation cloquet i Minnesota, USA, inom skörd och hantering av skogsbränsle. Läs om erfarenheterna här.

Sedan 2008 har Skogforsk drivit en kampanj inom svenskt skogsbruk i syfte att öka kvalitet och effektivitet i det praktiska arbetet med skogsbränslehantering. Utbildningarna riktas på olika sätt till tjänstemän och maskinförare i försörj­nings­kedjan. I Sverige ersätts vanligtvis skogsbränsle med en affärsmodell baserad på energiinnehåll (MWh). Detta innebär i praktiken att en hög kvalitet på det bränsle som hanteras är ett grundläggande krav för en god affär för alla parter och tre viktiga nyckelfaktorer är – torrhalt, - renhet, - och leverans­precision.

För att erhålla en god ekonomi måste hela försörjningskedjan samarbeta och ett misstag hos någon av se olika aktörerna ger konsekvenser i efterkommande led. Professionell och effektiv hantering av bränslet är en förutsättning för lön­samhet hos producenter och förbrukare samt skäliga ersättningar till markägarna. Bland det viktigaste är att hantera skogsbränslet som ett fullvärdigt sortiment och inte med synen att det är ett avverkningsavfall. Affärsmodellen innebär att desto torrare material som levereras desto lägre volym behövs för att erhålla en viss energimängd. Samtidigt så är produktionskostnaden per volymenhet i stort sett oberoende av torrhalten. Korrekt hantering genom hela försörjningskedjan ger således ett torrare material och därmed en lägre produk­tions­kostnad per MWh.

Denna rapport redogör för en utbildningskampanj som genomfördes 2014 för personalen hos Fond du Lac Logging & Timber Enterprise (avverknings­personal) och Fond du Lac Resource Management (skogliga tjänstemän och ekonomiansvariga i Minnesota, USA). Tomas Johannesson, Skogforsk, demonstrerade och impleme­nterade teknik och metoder som används inom skogsbränslehantering i Sverige. Arbetet finansierades av Fond du Lac Band of Superior Chippewa och Office of Indian Energy and Economic Development (de båda senare mot­svarar styrelser för indianreservatet samt reservatets energi- och ekonomi­avdel­ning) som en del i deras arbete med att ersätta fossila bränslen med förnyelse­bara, hållbara och miljövänliga naturresurser.

Rapporten redogör även för vissa anpassningar rörande avverknings­teknik som gjordes för att bättre stäm­ma överens med de lokala förutsättningarna, som delvis skiljer sig från de svenska. I kampanjen utfördes även ett försök för att under­söka effekterna av att täcka träddelsvältor med täckpapp. Försöket är en repetition av motsvarande försök i Sverige. Analyserna av detta kommer senare att rapporteras som en del av det etablerade kunskaps­utbytet mellan Itasca Community College, Fond du Lac, University of Minnesota och Skogforsk. 

Läs mer i Arbetsrapporten nedan. (Engelsk med svensk sammanfattning.)

Nr 53-2015    Publicerad 2015-04-13 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Tomas

Johannesson

Tidigare anställd
 070 - 348 61 64

Steve Olson

Fond du Lac Reservation Cloquet

Christian Nelson

Fond du Lac Reservation Cloquet, Minnesota

Bruno Zagar

Fond du Lac Reservation Cloquet
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.