Gå till:

Det handlar om att tänka rätt

För ett år sedan genomförde Grinduga Skogsentreprenad sin första RECO-utbildning. Nu har vi återvänt till Gävle-laget och fått dela deras erfarenheter från projektet.

– Det handlar mera om att tänka rätt än att räkna litrar, säger Marcus Pettersson som leder Grinduga Skogsentreprenad AB.  

– Att förarna får upp ögonen för bränsleförbrukningen är första steget. Visst, vi får förstås mindre tomgångskörning och maskinen står inte på arbetsvarv under telefonsamtalen... men den stora grejen är medvetandebiten, säger han.

Utbildningen har väckt tankar hos förarna om varför siffrorna ser ut som de gör, varför saker strular och hur man undviker det nästa gång. Och det har satt igång en process inom gruppen.

En kulturförändring

Laget börjar diskutera vilka maskiner och aggregat som är lämpliga till skogen..."du tar den där klena fläcken med förstagallring med 1170:n" eller att "om vi hjälps åt att sopa bort den där kanten längst bort först så splittar vi oss på trakten sedan...så slipper vi mycket tomkörning". De lägger upp dagen tillsammans på ett bättre sätt än tidigare. Och mycket av tankarna diskuterar de med servicelämnarna, det ger ringar på vattnet och signaler till maskintillverkarna.

– Nu ska vi bygga på med metodutbildning. Och i förra veckan var jag på kurs i John Deeres programvara Timberlink för uppföljning. Det funkar i maskinerna, men det strular när jag ska ha in det i datorn. Jag hoppas hur som helst ha igång en bättre uppföljning inom kort, för det är viktigt för killarna, säger Marcus Pettersson.

Maskinerna är så bra idag att de håller en hyfsad produktionsnivå även när mycket är felinställt. Idag behövs hjälp från riktigt kunnigt folk för att få till det där lilla extra – så instruktioner kommer att bli en självklar del av maskinservicen.

– Tyvärr upplever jag det lite som ett branschproblem att det är svårt att få tag i bra pedagoger. Men det kommer säkert att bli bättre på sikt, säger Marcus Pettersson.

Om Grinduga Skogsentreprenad

Grinduga Skogsentreprenad AB grundades år 2000 och har idag sex personer anställda. Företaget ägs av Marcus Pettersson. Företaget är PEFC-certifierat och medlem i SE. De har också kvalitetsstämpeln Regelrätt Entreprenad. Samtliga medarbetare har kompetensbevis för natur och kulturmiljövård, Grönt kort, ADRintyg och heta arbeten. Verksamhetsområdet är främst Gävletrakten, men det händer att företaget tar uppdrag i andra delar av landet. Grinduga Skogsentreprenad arbetar främst med gallring och har både skördare och skotare.

Om RECO – Rational Efficient Cost Optimization

Utbildningen för maskinförare samordnas av Skogforsk.Den har funnits sedan 2010 och ca 900 förare har gått kursen. Syftet är att öka medvetenheten om att jobba med de moment som skapar värde, för att öka produktiviteten och minska stressen.

Ur Vision nr 4-2012. Text: Sverker Johansson