Gå till:

Skogsfilm vinner publishingpriset

Jan-Olov Weslien, Skogforsk, medverkar i filmen "Aspen".
Foto: Sverker Johansson/Bitzer
Filmen ”Aspen” vann Publishingpriset 2020. Filmen handlar om trädet asp som är livsmiljö för många arter. Den har producerats av Bitzer Productions AB tillsammans med Skogforsk och SLU.

”Aspen” är en film om naturhänsyn för Skogforsks interaktiva rådgivningssajt Skogskunskap.se. I filmen berättar den legendariske insektsexperten Bengt Ehnström hur spännande arter är beroende av aspens komplexa miniatyrvärld. Forskarna Jan-Olov Weslien vid Skogforsk och Lena Gustafsson vid SLU visar samtidigt hur man bedriver ett skogsbruk som gynnar aspens mångfald. Över 7 000 personer har hittills sett filmen på Skogskunskap.

- Jättekul att så många redan har sett den, och jag hoppas att priset kan skapa mera uppmärksamhet runt det här vackra, viktiga och spännande skogsträdet, säger professor Jan-Olov Weslien vid Skogforsk.

Kunskapen om hänsyn till aspen kommer från Skogforsks och SLU:s forskningsprogram Smart Hänsyn, som leddes av professor Lena Gustafsson.

– Jag tycker att film är ett väldigt bra sätt att sprida forskningsresultat, säger hon. Vi har jobbat med målgruppsanpassning och försökt väcka nyfikenhet, och det här är ett bra kvitto på att vi lyckats.

Filmens interaktivitet gör att tittaren kan klicka på detaljer i filmen, då stannar huvudfilmen upp och man får veta mera i form av ett filmklipp, en intervju eller närbilder.

– Interaktiva filmer används mest i reklam, men jag tror att vi kommer att se mera av tekniken i pedagogiska sammanhang, konstaterar filmens producent Sverker Johansson.

Aspen har tidigare vunnit silver i miljödokumentärklassen vid World Media Festival i Hamburg.

Klicka HÄR för att se filmen på Skogskunskap. 

2020-11-12 10:32