Gå till:

En studie av jättarnas kamp

Foto: Rolf Björheden/Skogforsk
John Deere 1470G, Rottne H21, Komatsu 951, Logset 12H och Ponsse Bear. Så ser rollistan ut när Skogforsk testar några av de nordiska skogsmaskinstillverkarnas mest kraftfulla skördare.

- Vi har lite skämtsamt kallat studien för 'jättarnas kamp', säger Rolf Björheden som ansvarar för studien. Men det är viktigt att påpeka att detta inte är någon tävling. Målsättningen är att undersöka maskinernas arbetsmiljö, prestation och bränsleförbrukning.

Det är förvånansvärt tyst i skogen när de stora skördarna arbetar sig fram längs beståndskanten. Men arbetet i den grova tallskogen är effektivt. De stora furorna fälls och upparbetas i jämn takt. Både förare och maskiner kör till vardags åt SCA, så den gemensamma prislista maskinerna apterar efter är välbekant. Förarna är måna om att deras maskin skall visa sig från sin bästa sida, men avverkningen följer normala instruktioner för avverkningar.

- Genom stort tillmötesgående från markvärden SCA Skog har vi fått möjlighet att testa de här fem stora skördare under mycket likartade förhållanden. I det här beståndet är medelstammen cirka 0,65 kubikmeter, säger Rolf Björheden

Tidigare studier från Skogforsk har visat att större maskiner har ergonomiska fördelar vid avverkning, särskilt i grövre skog. Dessutom finns tendenser att de större maskinerna ger något bättre förutsättningar för ett bra virkesutnyttjade.

- I den här studien vill vi beskriva på vilken nivå några av de största skördarna ligger vad gäller förarkomfort, bränsleekonomi och prestation, säger Rolf Björheden. Förutom tidsstudier mäter vi också hyttergonomi samt vibrationer och buller under avverkning. Vi gör också en noggrann uppföljning av bränsleförbrukning, avslutar han.

Resultaten från studien kommer att publiceras under hösten 2018.

Fullt fokus på studien. Hagos Lundström följer varje rörelse som Gerhard Sjölander gör med sin Logset 12 H.

2018-07-03 09:34