Gå till:

Hållbara vägval gav prestigefullt europeiskt skogsindustripris

Gunnar Svenson och Patrik Flisberg vid Skogforsk har tillsammans med Mikael Rönnqvist, Université Laval i Québec, tilldelats Schweighofer-priset för metoderna de utvecklat för Krönt Vägval.

– Krönt Vägval är en viktig satsning för svenskt skogsbruk, och vi är glada och stolta över att vi tilldelats det prestigefyllda Schweighofer-priset för vårt i bidrag till den utvecklingen. Priset bekräftar också värdet med att kombinera forskning och tillämpning för att nå praktisk nytta för skogsbruket, säger Gunnar Svenson, biträdande programchef på Skogforsk.

Priset delas ut vartannat år till nytänkande innovationsprojekt som kan få stor betydelse för europeisk skogsindustri. I motiveringen lyfte juryn fram fördelarna med Krönt vägval ur ett hållbarhetsperspektiv, att det inte bara hittar kortaste eller snabbaste rutten, utan också också tar hänsyn till sociala aspekter som trafikmiljö och arbetsmiljö för förarna, liksom bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp och ekonomiska aspekter.

–När vi startade utvecklingen av Krönt vägval var det uppenbart att de kortaste och snabbaste vägvalen som man fick från standardsystem inte var möjliga för skogstransporter. Idag använder vi istället förarnas och företagens egna erfarenheter och en innovativ metodik för att balansera olika vägegenskaper i syfte att hitta de mest effektiva rutterna, säger Mikael Rönnqvist, professor på Université Laval i Québec.

Krönt vägval ägs och förvaltas av SDC. Det används i dag av över 100 företag i skogsbruket för att beräkna det effektivaste vägvalet från skogen till industri.

Övriga pristagare var ERNE Portalroboter, Prowood, CSM Heartbeat samt schweizaren Hermann Blumer och japanen Shigeru Ban för banbrytande innovationer inom konstruktion av träbyggnader.

2017-06-22 12:14