Gå till:

Alla blir vinnare med nya mätmetoder för skogsflis

Foto: Erik Viklund/Skogforsk
Skogsägaren vill ha rätt ersättning för flisen och värmeverken vill optimera energiproduktionen. För det krävs snabba och noggranna mätmetoder. Men går det att mäta bättre än idag?

För att ta reda på det har forskaren Lars Fridh på Skogforsk utvecklat nya och bättre statistiska metoder, testat noggrannheten på olika mätinstrument och undersökt om det med hjälp av röntgen går att mäta andra egenskaper än de vi mäter idag.

Det visade sig att fukthaltsmätning med de 3 studerade mätarna som använde magnetisk resonans, NIR eller röntgenteknik har nog hög noggrannhet för vederlagsmätning om de kalibreras vid installation. Mätaren som använde magnetisk resonans gav de bästa resultaten.

–Testerna av ny röntgenteknik visade att röntgen kan göra det möjligt att i framtiden även skatta askhalt, effektivt värmevärde, finfraktion och partikelstorlek med ganska stor säkerhet, säger Lars Fridh.

Han drar också slutsatsen att en noggrannare sortimentsbeskrivning av olika sorters flis skulle kunna förbättra mätningen till nytta för alla.

– Genom att införa sortimentsklasser för flis skulle man i högre utsträckning kunna säkerställa att skogsägaren får rätt ersättning och bränslekunderna skulle kunna öka effektiviteten i sina anläggningar, säger Lars Fridh.

Resultaten har framkommit i samband med Lars Fridhs doktorandprojekt. Disputationen ägde rum den 16 juni. Läs mer om resultaten och slutsatserna i avhandlingen "Mätning av skogsbränslets kvalité för handel och produktionsstyrning"

Läs mer om forskningsprojektet Mätning av skogsbränsle för produktionsstyrning, prognos och vederlag

2017-06-29 11:49