Gå till:

Direkta drivningskostnader

Foto: Sverker Johansson, Bitzer
Drivningskostnaderna fortsätter att öka och särskilt de indirekta kostnaderna (till exempel planering och flytt).

Text: Sverker Johansson, Bitzer

Kostnaden för normal föryngringsavverkning har ökat med 3,4 procent i hela landet och skuggar HMPI på en lägre nivå. Gallringen har ökat med 5,1 procent och följer producentprisindexet väl sedan 2010.

Posten ”Fördelade omkostnader” har ökat med cirka 2,50 kr per m3fub i slutavverkning och cirka 4,50 kr per  m3fub i gallring. Om det beror på att det blivit fler flyttar per avverkad kubikmeter, flyttkostnaderna ökat eller att någon annan delpost inom de fördelade omkostnaderna ökat går inte att avgöra från materialet.

Ny statistik om hyggesfritt

Avverkningskostnader samlades även in för hyggesfritt skogsbruk för första gången. Antalet svarande var lågt, men gav ett medeltal för hela landet. Totalt avverkades 0,5 procent av den avverkade volymen i enkätmaterialet med hyggesfria metoder. Drivningskostnaden i hyggesfritt skogsbruk var 147 kr per m3fub i medeltal för hela riket, varav 132 kr per m3fub för totalentreprenad och 15 kr per m3fub i fördelade omkostnader. Både medelstammens volym och den uttagna volymen per hektar varierar mycket mellan de svarande.

Storm och barkborrar

Även under 2021 utgörs cirka sju procent av den avverkade volymen av försvårande avverkning. Detta beror både på saneringshuggningar av barkborreangripna träd i Göta- och Svealand och avverkning av stormfällda träd.

2021 var försvårande föryngringsavverkningar cirka 21 procent (2020: 35 procent) dyrare i södra Sverige och 57 procent (2020: 75 procent) dyrare i norra Sverige. Den lägre kostnadsökningen i södra Sverige är troligen en effekt av att avverkning av barkborreskadad skog är mindre försvårande än avverkning av exempelvis stormskadad skog.

Försvårad gallring förekommer under 2021 i princip bara i södra Sverige. Jämfört med normal gallring gav försvårad gallring en något högre kostnad per kubikmeter, men måste anses som avsevärt dyrare då de avverkade träden är större än de som avverkas i en normal gallring

DDK_1.jpg

Relativa kostnader för gallring (grön linje) och föryngringsavverkning (blå linje) för perioden 1996 till 2021 jämfört med producentprisindex (svart linje). Värdet för år 2000 är satt till index 100.

 

DDK_2.jpg

Fördelningen mellan föryngringsavverkning, gallring, hyggesfritt skogsbruk (sedan 2021) och försvårad avverkning från år 2005.

 

DDK_3.jpg

Direkta drivningskostnader i normala avverkningar 2021, kr/m3fub.