Gå till:

Skogsbruket bättre på brandförebyggande arbete

Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
Skogsbruket står för endast en bråkdel av alla utryckningar kopplade till skogsbränder, visar en färsk rapport från Skogforsk. Men det finns förbättringspotential: branschen bör bli bättre på att stötta sommarvikarier och orutinerad personal som annars kan komma att ställas inför svåra situationer.

Skogsbrandssäsongen är igång och efter de stora skogsbränderna 2014 och 2018 har skogsbruket jobbat aktivt med utbildning och  rutiner för att minimera riskerna. Det har givit goda resultat. 

Skogsmaskiner står för en mycket liten del av de skogsbränder som leder till utryckning från räddningstjänsterna i landet, visar Skogforsks studie. För perioden 2018–2021 orsakade gnistbildning från skogsmaskiner 0,67 procent av bränderna – det motsvarar ungefär 38 utryckningar per år. Under samma period genomförde räddningstjänsterna i medeltal drygt 5 500 utryckningar kopplat till bränder i skog och mark. 2018 var ett rekordår i sammanhanget med närmare 8 000 utryckningar.

– Enligt den statistik vi samlat in är skogsbruket nu bättre på riskförebyggande arbete, säger Skogforsks Tomas Johannesson som leder skogsbrukets gemensamma arbetsgrupp för skogsbrandfrågor.

Generellt har kompetensen ökat och de branschgemensamma riktlinjerna har medfört färre tillbud.

»Brandsäsongen sammanfaller med sommarsäsongen. Med sommarvikarier på flera platser i skogsbrukskedjan är det viktigt att förstå vad det kan ge för effekter på kunskapsnivå och samrådsrutiner.«
Tomas Johannesson, Skogforsk

Det är viktigt att branschen verkligen efterlever rutinerna och gör ambitiösa riskbedömningar utifrån de förhållanden som råder på platsen. Det har inträffat tillbud då rutinerna klickat, vilket oroar Tomas Johannesson:

– Det finns exempel från förra året på när orutin hos personalen och ofullständigt stöd från uppdragsgivarens sida skapat onödiga risker. Det är viktigt att alla agerar professionellt – och särskilt kommer ihåg att organisationen inte alltid har ordinarie bemanning.