Gå till:

26 sept 2021 – Trä till allt

Skogen kan ge många produkter som till exempel bränsle och byggmaterial.
Foto: Mats Hannerz & Per Bergkvist
Intresset för produkter och material ur skogsråvara ökar i takt med omställningen till ett fossilfritt samhälle. Skogforsk studerar värdekedjan från skog till industri ur ett hållbarhetsperspektiv.

Arbetet syftar till att effektivisera levereranser av rätt råvara till rätt tillverkningsprocess och produkt. Effektiv logistik för ökad skonsamhet och lönsamhet är viktigt eftersom skogen växer över hela landet. Hela området utvecklas nu i snabb takt genom digitalisering för att knyta ihop alla länkar till ett nät av värdekedjor.

Cirkulära produkter

Skogsbaserade produkter är i sig cirkulära eftersom växande träd, via fotosyntesen, binder tillbaka de koldioxidutsläpp som de kort- eller långsiktigt ger upphov till.
"Genom att använda biologiska produkter, exempelvis från växande skog, återanvänder vi den koldioxid som redan finns i atmosfären. Vid användning av fossilbaserade material tillför vi ny koldioxid till atmosfären. Det är den stora och viktiga skillnaden som vi har att ta hänsyn till i klimatomställningen", säger Lars Wilhelmsson, som är seniorforskare på Skogforsk och som i många år har arbetat med utveckling av olika värdekedjor från skog till industri. 

Livscykelanalyser

Det krävs dock fortfarande fossil energi och andra insatsvaror för att producera dem. De fossila utsläppen från skogsbrukets maskiner och alla transporter utgör dock en väldigt liten belastning jämfört med all koldioxid som tas upp i den växande och skördade skogen. I samarbete med externa partners arbetar Skogforsk för att ta fram en metodik för att göra livscykelanalyser, LCA, av sågtimmer, massaved och energisortimentet GROT. LCA är ett sätt att räkna ut en produkts miljöpåverkan under dess livstid från råvara till avfall.

"Vi arbetar i LCA-projekt med att ta fram underlagsdata och utveckla en beräkningsmetodik för få fram en samlad bild av den miljöpåverkan som dagens skogsbruk står för", säger Karin Ågren, forskare på Skogforsk.
   
Här följer några rapporter på temat skogsbrukets värdekedjor samt livscykelanalyser av skogsprodukter:

Nya underlag för livscykelanalys av det svenska skogsbruket
Instruktioner för livscykelanalyser för skogsbruk
Inventering av livscykeldata för plantproduktion
Emissioner på grund av skogsföryngring och gödsling – en inventering för LCA av träprodukter
Effektivt skogsbruk - ett långsiktigt miljöarbete
Digital styrning av biomassaflöden – bra för både klimat och lönsamhet
Ökad integration skog–industri med digitala egenskapsdeklarationer av rundved och flis
Bättre data ger effektivare transporter
Skogen visar vägen till ett fossilfritt Norden
Utvecklingsbehov i gränssnittet mellan skog och såg
Slutrapport för ETT-projektet, 2017–2020

Rapport från Svebio om potentialen för biobränslen till vilken Skogforsk bidragit: 
Färdplan bioenergi

För mer information om skogsforskning i allmänhet och om Skogforsks arbete med den skogliga värdekedjan, sök i Skogforsks Kunskapsbanken.