Gå till:

Naturvärdesbedömning med flygburen laserdata

Naturvärdeskartering © SLU/Lantmäteriet
Laserdata kan utgöra underlag till naturvärdesbedömningar. Tillsammans med SLU och Södra har vi deltagit i ett projekt som utvecklat och utvärderat modeller för naturvärdesbedömning med fjärranalys.

Planering av skogsbruksåtgärder i boreala skogar kräver kunskap om naturvärden. Detta för att avgöra vilka bestånd som bör undantas från skogsbruk på grund av höga naturvärden, och för att identifiera områden inom bestånd som är lämpliga för generell hänsyn. Oftast bedöms naturvärden baserat på förekomst av så kallade nyckelstrukturer. Viktiga strukturer för biodiversitet inkluderar död ved och träd med höga naturvärden, ofta ovanliga trädslag. Det finns i dagsläget inget sätt att objektivt ta fram denna information för stora områden baserat på befintlig information, utan varje bestånd måste bedömas via fältbesök.

Denna studie presenterar en ny metod för att identifiera stående och liggande död ved samt naturvårdsträd från täta flygburna laserdata. Resultaten från metoden jämfördes med biodiversitetsindikatorer bedömda i fält och visade på god överensstämmelse. Metoden kan användas för att skapa kartor över biodiversitetindikatorer för laserskannade skogsbestånd. Den kan även användas för att avgöra vilka skogsbestånd som bör avsättas för bevarande av biologisk mångfald och vilka som är lämpliga för produktion. Därtill kan den också användas för planering av generell hänsyn i samband med till exempel gallring eller föryngringsavverkning.

Nr 7-2022    Publicerad 2022-02-07 16:29
1 Kommentarer
Läs mer
Författare

Erik

Willén

Tidigare anställd
 070 - 371 45 26

Örjan

Grönlund

Tidigare anställd
 072 - 961 71 10

Eva Lindberg

Sveriges lantbruksuniversitet

Langning Huo

Sveriges lantbruksuniversitet

Joachim Strengbom

Sveriges lantbruksuniversitet
Kommentarer (1)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.
Vill ej uppge  2 år sedan

Det är lite säreget att man inte ska kunna gynna biodiversitet och mångfald på sin mark utan att riskera brukandeförbud och överförmynderi. Gör du ”gott” blir du straffad, gör du ”fel” kan du fortsätta. Undrar när de kommer på hur kontraproduktivt det blir. Det borde sättas en gräns för hur stor andel av arealen för en enskild skogsägare som får ”skyddas” när de har varit duktiga på att skapa naturvärden.