Gå till:

Goda möjligheter att få biomassa ur spridda restströmmar

I omställningen till ett fossilfritt samhälle blir det viktigt att nyttja så mycket biomassa som möjligt. Genom bättre samordning av tillförseln från restströmmar kan större volymer tas tillvara.

Biomassans roll kommer bli allt viktigare i omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle. Via branschernas egna färdplaner för fossilfrihet framkommer det att många sätter en stor tilltro till biomassan som en möjliggörare för omställningen. Samtidigt vet vi att volymerna är begränsade, vilket innebär att även mindre och säsongsbetonade råvaruströmmar blir intressanta som en del i lösningen. En möjlig väg för att utnyttja biomassans fulla potential är att öka samverkan mellan jord- och skogsbruk med förädlingsindustri, för att bättre kunna optimera både utnyttjandet och värdet från biobaserade råvaror från enskilda jord- och skogsgårdar. Exempel på möjliga synergier finns inom logistik, hantering och förbehandling samt i förädlingsprocessen.

Kombinera mindre restströmmar i det större flödet

Det övergripande syftet med projektet har varit att undersöka hur det går att kombinera mindre restströmmar från jord- och skogsbruket till ett större mer förutsägbart flöde som bättre möter den nya framväxande biobaserade industrins krav på råvara. Här finns även potential att samtidigt skapa nya affärsmöjligheter för de enskilda jord- och skogsägarna. Projektet har finansierats av Stiftelsen Seydlitz MP bolagen och genomförts i samarbete med RISE. Målet har varit att identifiera vilka delar av värdekedjan och vilka förädlingsprocesser som har mest att vinna på en flexibel tillförsel av restströmmar från skogen och åkern samt påvisa möjligheter och potentialer.

Projektet utgjordes av tre delar;

  • Potentialer och förbrukarperspektivet: Biomassapotentialen från jord- och skogsbruk i olika geografier och tillgång över året sammanställdes och dess egenskaper beskrev för att visa på möjliga ”sortiment”. Därefter kartlades olika bioraffinaderiprocesser och deras krav på råvaran. Vi utvärderade restströmmarnas lämplighet och möjlighet att användas i de olika processerna, samt sammanställde dem med avseende på tekniska förutsättningar och kommersiell mognadsgrad. Resultatet kan ses som en grund för en enklare ”kravspecifikation” för olika användningsområden.
  • Flexibla försörjningskedjor och samordningslösningar: För industrins del är det viktigt med kostnadseffektiva, förutsägbara och stabila flöden. I denna del studerades potentiella utmaningar och hinder med små biomassaströmmar som kostsam logistik, ojämn kvalitet och tillgång över året. Därefter diskuterades vilka lösningar och synergier som finns eller behöver etableras för att skapa nya integrerade och flexibla råvaruströmmar som på ett lönsamt sätt kan nyttja små volymer av geografiskt spridda biomassaresurser från enskilda gårdar.
  • Affärsmöjligheter och synergier: Den avslutande delen fokuserade på affärsmöjligheter för jord- och skogsbrukaren. Möjligheter, utmaningar och synergier beskrevs genom två case; en flexibel förgasningsanläggning för jord- och skogsrester och ett koncept med biogas kombinerat med Hydrothermal Liquefaction (HTL).

Goda möjligheter att få biomassa ur restströmmar

Projektets resultat visade att det finns en stor potential att leverera biomassa i form av restströmmar hos gårdar inriktade mot jord- och skogsbruk. De största mängderna finns inom skogsbruket där grot står för den största potentialen, men även klena träd och sly på igenväxande marginalmarker håller stora potentiella volymer. Inom jordbrukets växtodling utgör halm den största potentialen och inom mjölkproduktionen står gödseln för en stor potential. Gödsel har dock en hög vattenhalt vilket gör lokal förädling viktigt för att undvika höga transportkostnader.

De skogliga sortimenten är bäst lämpade för olika termokemiska processer. Även halm ses som en intressant råvara för förgasningsprocesser. Restströmmar från jordbruket lämpar sig för biokemiska tillämpningar, i första hand rötning. Biogasproduktion och fermentering är bioraffinaderiprocesser som idag finns i kommersiell skala, men där skogsbaserad biomassa inte används idag. Det finns bioraffinaderiprocesser som har potential för en flexibel användning av biomassa från både jord- och skogsbruk, men de är fortfarande under utveckling. Där finns behov av mer erfarenheter och kunskap om hur processerna ska utvecklas och drivas.

Flera synergier vid integrerade flöden

Samordning av tillförseln är viktig dels för att minska riskerna för gårdarna att inte kunna garantera utlovade leveranser, dels för att mottagaren ska känna trygghet att få önskad mängd och kvalitet. Inom både jord- och skogsbruket finns erfarenhet av att organisera sig tillsammans för samordnad leverans av biomassa. I det här fallet behövs aktörer som kan hantera olika råvaruströmmar för att möjliggöra fördelarna av ett integrerat flöde. Givet det perspektivet har en rad synergier identifierats. Ett exempel är samordnade transporter och blandning av material med olika egenskaper för att åstadkomma kostnadseffektiva flöden med en kvalité som möter industrins krav. En möjlighet som adresserar många av de utmaningar som identifierats vid flexibel tillförsel av biomassa är att använda sig av terminaler. Där kan biomassor förbehandlas, blandas och skräddarsys efter användarens krav. Förutom en jämnare kvalitet kan hanteringen även göras mer storskalig och effektiv om samma maskin kan användas på terminalen för alla olika biomassor jämfört med om det ska göras lokalt på varje gård.

De identifierade casen i projektet visar att det finns bioraffinaderiprocesser som har potential för flexibel tillförsel av biomassa från jord och skog, både i liten och större skala. Det finns även möjligheter att kombinera flera bioraffinaderiprocesser för att kunna utnyttja en större bredd av restströmmar. Det kan vara aktuellt när restströmmarna från jord- och skogsbruket har för stor variation i kvalitet, till exempel vattenhalt, vilket kan begränsa möjligheterna att använda den i en enskild process. Det skulle också innebära att många olika biomassor kan tas emot och därefter styras till mest lämpliga process beroende på biomassans egenskaper samt efterfrågan på produkterna ut från processen.

Nr 5-2022    Publicerad 2022-01-31 13:44
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.