Gå till:

Naturvårdande skötsel, varför blir den inte av?

Genom naturvårdande skötsel kan skogsägare efterlikna naturliga störningar i skogen för att gynna vissa arter. Tyvärr genomförs inte denna typ av skötsel i tillräckligt stor omfattning. Varför?

Detta är ett urklipp från vår digitala konferens Skogforskdagarna som sändes 12–16 april 2021.

De skogar som finns på de nordligaste delarna på jordklotet är anpassade till en mängd olika störningar såsom brand, stormar, snöbrott och insektsangrepp. Anpassning på så sätt att skogen snabbt föryngrar sig, nya träd växer upp och artsammansättningen förändras tillsammans med skogen.

I dagens skötta skogar motverkar vi dessa naturliga störningar för att rädda virket, vi vill inte att virket brinner upp eller förstöras av stormar. Genom att människan blivit så skicklig att minska störningar har arter som är beroende av olika typer av störda miljöer, minskat i omfattning.

Genom naturvårdande skötsel (förkortat NS) kan skogsägare försöka efterlikna en störning. Oftast genomförs dessa NS-åtgärder i skogar som är avsatta för att hysa miljövärden.

Tyvärr genomförs inte dessa NS-åtgärder i tillräcklig stor utsträckning. Uppskattningsvis finns det ca 1 miljon hektar avsatta skogar som skulle behöva skötas för att bevara de arter som är i behov av störningar. Det är svårt att veta hur mycket av detta behov som uppfylls, men hittills är det ingen som vänt sig mot påstående att den inte blir av i tillräckligt stor utsträckning.

Varför är det så, varför blir inte den naturvårdande skötseln av? Det har vi på Skogforsk borrat i, titta på klippet ovan så får du svar! Örjan bjuder även på tips på hur man kan komma i gång och vad Skogforsk gör för att hjälpa till med att minska motståndet och lösa upp proppen.

Nr 112-2021    Publicerad 2021-12-22 15:29
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Örjan

Grönlund

Tidigare anställd
 072 - 961 71 10
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.