Gå till:

Bandskotare - en "nischmaskin" med små begränsningar

On Track under test vid körning i ytstrukturklass 3
Foto: Rolf Björheden
Bandskotare kan arbeta på marker med låg bärighet – året runt. Detta kan öka skogsbrukets tillgång till virke, även under svåra förhållanden.

OnTrack är en Ponsse Buffalo på långramschassi med band av gummi från tillverkaren Prinoth, avsedda för tunga maskiner. Skogforsk har utvärderat maskinen på vibrationsbanor, vid terrängkörning och praktisk skotning samt genomfört spårdjupsmätningar, där OnTrack jämförts med sina "syskon", skotarmodellerna Ponsse Buffalo8W och 10W (med 8 respektive 10 hjul).

– Det har varit extremt blött i markerna, konstaterar Rolf Björheden vid Skogforsk, som arbetat med utvärderingarna. Men kanske är det här vintervädret det nya "normala" i delar av landet, och då krävs nya lösningar. I kombination med markfuktighetskartor och andra hjälpmedel tror jag absolut att bandskotarna kan vara en viktig pusselbit.

– Gummibandsmaskiner har dessutom visat sig kunna köra betydligt snabbare än hjulmaskiner, utan att vibrationsnivån ökar. Det höjer skotningsprestationen och minskar risken att förarna på längre sikt skadas av helkroppsvibrationer.

Partier med sten

OnTracks huvuduppgift är skotning på mjuk och ganska jämn mark, men i praktiken är det nödvändigt att maskinen klarar partier med blockig terräng.

– Vi har utvärderat vibrationer och förarkomfort på vår testbana som motsvarar ytstruktur klass 2 och testat framkomlighet i klass 3, alltså riktigt stenig terräng. Även där klarar den sig bra, konstaterar Rolf Björheden.

Ingen skjuvning

Långramschassin med långa band brukar kunna orsaka enhel del körskador när maskinen svänger. Men spårdjupstesterna visade att OnTrack orsakar signifikant grundare spår än Buffalo 8W respektive 10W i alla test, även i "slalom-testerna", vilket överraskade.

– Vi hade förväntat oss att OnTracks långa band skulle leda till omfattande skjuvning, säger Rolf Björheden. Då skärs markens sammanhållande toppskikt sönder och det gör att maskinen sjunker djupare ned i marken. Men gummibanden verkar vara betydligt mindre aggressiva än stålband i det avseendet.

Mycket lovande, men...

Sammanfattningsvis visar testerna alltså mycket lovande resultat.

– Men man måste komma ihåg att det är en prototyp. Vi saknar ännu data för många andra viktiga egenskaper som är avgörande på marknaden, säger Rolf Björheden. Är maskinen och gummibanden tillräckligt hållbara? På vilken nivå hamnar kostnaden? Efter att ha skotat ut cirka 4 500 m3fub under försöken i Sverige är nu maskinen ute på en internationell road-trip, hos skogsinstituten i Lettland, Finland, Norge och Tyskland. Där genomförs tester som kommer att ge mera underlag för de bedömningarna.

Denna artikel har publicerats i Vision 1-2018

Nr 33-2018    Publicerad 2018-05-31 11:02
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.