Gå till:

Turordningsplanering

Turordningsplanering för ett maskinlag kommande månaden.
Fallstudier hos BillerudKorsnäs och Holmen Skog visar att  en modell som ger förslag på turordningsplanering för avverkningslag ger skarpa och användbara förslag.

Aritkeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 930-2017 och finns även på engelska.

Turordningsplanering är den ordningsföljd av avverkningstrakter som produktionsledare på skogsföretag tilldelar olika maskinlag.

Schemaläggning av avverkningsresurser och planering av vilka trakter som ska avverkas och i vilken ordning, är en viktig del i skogsbrukets planeringsprocess. Denna turordningsplanering är komplex, eftersom flera olika beslut måste fattas och en stor mängd detaljerad information måste bearbetas.

För att underlätta denna planering har Skogforsk utvecklat en planeringsmodell som ger förslag på vilka bestånd som ska avverkas när i tiden och av vilket maskinlag.

Kostnader för drivning, transport till industri, flytt av maskiner mellan trakter och personalens resor till och från trakterna, minimeras samtidigt som värdet på den avverkade skogen maximeras.

Utfallet från de avverkade bestånden matchas mot de leveranskrav som före­taget har gentemot olika mottagningsplatser.

Resultatet utgörs av en schemalagd avverkningsplan som kan presenteras i befintliga beslutsstödsystem.

Modellen skapar detaljerad information om resursernas aktiviteter den närmaste månaden samt en översiktlig plan för upp till ett år framåt.

I fallstudier tillsammans med BillerudKorsnäs och Holmen Skog har modellen testats och utvärderats med goda resultat. Testerna gjordes med skarpa data för verklig planering vid sammanlagt fem tillfällen. Utvärderingen av optimerings­modellens förslag till turordning visar att en stor del av förslagen var klart genom­förbara och utgjorde en bra startpunkt för en operativ plan. De fall där modellens förslag inte var möjliga att överföra till praktiken kunde bland annat härledas till felaktig definition av när trakter var tillgängliga.

Fallstudierna har visat att modellen är lämplig att använda för att skapa förslag till turordningsplaner för avverkningslagen.

Nr 35-2017    Publicerad 2017-04-25 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Patrik Flisberg

Creative Optimization

Mikael Frisk

Creative Optimization

Mikael Rönnqvist

Creative Optimization

Erik

Willén

Tidigare anställd
 070 - 371 45 26
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.