Gå till:

Upprustning av Inlandsbanan kan ge mer klimatsmart råvara

Det finns en stor potential till ökade uttag av skogsråvara och skogsbränsle i Norrlands inland. Men det kräver stora satsningar på upprustning av Inlandsbanan.

Det visar en rapport från Skogforsk. 

Skogsråvara är idag Inlandsbanans viktigaste godsslag. En tredjedel av landets produktiva skogsmark är belägen inom 5–7 mil från Inlandsbanans sträckning. Den årliga avverkningsbara kvantiteten är 20 miljoner ton massaved och timmer, samt hela en miljon ton grot, varav bara en mycket liten del tas tillvara.

Rapportens marknadsanalys ger en bild av vilka gods- och personflöden man kan förvänta sig på Inlandsbanan i framtiden. Den potential forskarna ser på godssidan, tillsammans med de planerade ökningarna av persontrafiken, innebär drygt 200 procents trafikökning till år 2020. Det betyder en ökning från 1600 till 4800 tåg årligen. 

För att nå det målet krävs bland annat överföring av transporter från lastbil till tåg. Därför görs en särskild analys av nuvarande transporter av timmer och massaved. Med en upprustning av tio terminaler bedöms en överflyttning till järnväg i storleksklassen 21 miljoner nettotonkilometer vara möjlig. Det krävs också en del andra investeringar, främst i fjärrstyrning.

På längre sikt kan upprustningen leda till avsevärt mycket större trafikökningar. Inlandsbanans egna planer, tillsammans med de godstrafikökningar som utredningen kan se på sikt, pekar på en åttafaldig ökning av person- och godstrafiken.

Läsa hela artikeln i Vision 2-2016

Nr 66-2016    Publicerad 2016-08-02 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Johanna

Enström

Tidigare anställd
 070 - 224 99 28
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.