Gå till:

Produktiviteten vid drivning 2008-2015

Foto: Sverker Johansson/BITZER
Skogsbrukets maskinutnyttjande har ökat. Men prestationen har minskat, vilket beror på de senaste årens stormar. Det visar Skogforsks senaste uppföljning av branschens produktivitet.

Uppföljningen visar att också prestationen i gallring i södra Sverige minskat något, förmodligen eftersom medelstammen minskat från 0,11 till 0,08 kubikmeter i de sydsvenska gallringarna. Medelstammens storlek är en viktig faktor för skogsmaskinernas prestation – större träd är billigare att avverka och skota än små träd.

I norra Sveriges gallringsbestånd är medelstammen ungefär densamma, och i landets slutavverkningar har den ökat något. 

Läs fördjupning

Efter några års avtagande produktivitet hos skogsbruket under 2000-talet började Skogforsk år 2009 att samla in produktionsdata för att få ett bättre grepp om utvecklingen.

Resultatet från de åtta första årens datainsamling framgår av figuren nedan. Prestationen har gått ner de senaste två åren medan den tekniska utnyttjandegraden (TU) har utvecklats i positiv riktning.

 

Figur 1. Utvecklingen för produktivitet och TU. Bedömningen är att de senaste årens stormfällningar har sänkt prestationen.

- Prestationen återger prestationen som m3fub/G15-tim i relativa tal där tiden inkluderar avbrott mindre än 15 minuter.

- TU är den tekniska utnyttjandegraden och beskriver andelen G15-tid i förhållande till den utnyttjade tiden.

Från forskning till tillämpning

Genom att årligen samla in data om produktiviteten får vi en bild av de förändringar som sker på både kort och lång sikt.

Det är fortfarande några skogsföretag som samlar in driftsdata från drivningsverksamheten och dessa data utgör grunden för redovisningen av produktiviteten i slutavverkning och gallring. Totalt omfattar uppgifterna en avverkningsvolym på 14,5  miljoner m3fub, varav 74 procent är slutavverkning och resten gallring.

Förutom prestationen har även vissa viktiga prestationspåverkande faktorer samlats in (Tabell 1). Det rör sig om TU (teknisk utnyttjandegrad), medelstammens storlek, volymuttag per hektar samt terrängtransportavstånd. Materialet omfattar åren 2008 till 2015.

Tabell 1. Produktionsdata för slutavverkning.

Prestationen är något högre i södra än i norra Sverige. För avverkningens del beror det på att medelstammen är större där. När det gäller skotningen beror det dels på ett större uttag per ha, dels på ett kortare terrängtransportavstånd. En närmare granskning av Tabell 1 visar att medelstammens storlek ökat något mellan de båda åren. Det bör även noteras att prestation och TU ökat för både avverkningen och skotningen, även om avverkningsprestationen i norra Sverige minskat något. 

Tabell 2. Produktionsdata för gallring.

I gallringarna har medelstammens storlek blivit mindre och en reflektion är att prestationen endast minskat marginellt trots detta.

Generellt gäller att genomsnittsprestationen är väsentligt lägre i gallring än i slutavverkning, vilket beror på avverkningsförutsättningarna. TU är något lägre för skördarna än för skotarna, vilket beror på att skördarna är mera tekniskt komplexa. Däremot verkar det inte vara någon skillnad mellan slutavverkning och gallring då det gäller TU.

Nr 82-2016    Publicerad 2016-09-20 08:35
0 Kommentarer
Författare

Torbjörn

Brunberg

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.