Gå till:

Ny teknik för askåterföring i skogsmark

Prototypritning av spridarkassett.
Kostnaden för askåterföring kan minskas med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera maskiner, eller som används i kombination med skotning.

Artikeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 860-2015

Den här studien har genomförts för att kartlägga olika kostnadsposter och hur dessa fördelas mellan olika moment vid återföring av aska till skogsmark. Resultatet visar att skillnader i kostnad räknat per ton eller hektar varierar stort mellan olika delar av landet och att kostnaderna ofta är onödigt höga både för utförarna och beställarna av askåterföring. Detta är en följd av att alltför små volymer återförs vilket i sin tur leder till lågt utnyttjande av maskinerna och en relativt låg erfarenhetsgrad hos skogsbolag och askproducenter.

Ett syfte med studien var att undersöka och frambringa förslag på ny teknik. Resultatet visar att med hjälp av en spridarkassett som delas mellan flera basmaskiner, eller som används i kombination med skotning av rundvirke eller grot kan i stort sett hela uppstartskostnaden för askåterföring undvikas på många trakter. Det kan även ge åtkomst till att återföra aska på marker som i dag anses för dyra. Studien visar också på en tänkbar prestationsökning med hjälp av ny teknik.

Läs rapporten i sin helhet under "Referenser".

Nr 47-2016    Publicerad 2016-05-02 07:50
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Tomas

Johannesson

Tidigare anställd
 070 - 348 61 64
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.