Gå till:

Jämnare fliskvalitet med långsammare fläkt

Foto: Lars Eliasson, Skogforsk
Genom att sänka hastigheten på flishuggens fläkt får man en större andel flis mellan 16 och 45 mm. Dessutom minskar bränsleförbrukningen, visar en studie från Skogforsk och CNR/IVALSA.

Skogforsk har i samarbete med det italienska forskningsinstitutet CNR/IVALSA studerat hur fliskvalitet, prestation och bränsleförbrukning för en flishugg påverkas av hastigheten på fläkten som kastar ut flisen ur huggen.

Då varvtalet för flisfläkten sänktes från 1030 rpm (varv per minut) till 550 rpm ökade andelen flis i fraktionen 16-45 mm från drygt 41 % till drygt 50 % och andelen flis i klassen 3-16 mm minskade i motsvarande utsträckning. Det blev alltså mer flis i efterfrågad storlek och mindre andel av den oönskade finfraktionen.

Sänkningen av fläktvarvtalet påverkade inte huggens prestation nämnvärt men bränsleförbrukningen per producerat ton flis minskade med mellan 6 och 16 %.

Då den studerade huggen hade bottensåll och utmatningsskruvar som försåg fläkten med flis bör en kompletterande studie genomföras av en skandinavisk hugg där trumman kastar ut flisen med hjälp av en flisaccelerator.

Artikeln baseras på en vetenskaplig artikel publicerad i Fuel Processing Technology.

Nr 58-2016    Publicerad 2016-06-17 07:09
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.