Gå till:

Så tycker användarna om automatiserad gallringsuppföljning

Programvaran hprGallring.
Foto: A. Thorén/S. Johansson/BITZER
Bättre kvalitet och högre produktivitet är två av erfarenheterna från de som har använt beslutsstödet hprGallring.

Som grund för en bredare introduktion av automatiserad uppföljning i skogsbruket finns ett behov av att generera praktiska erfarenheter från användande av metodiken och då speciellt användande av beslutsstödet hprGallring. Den här avrappor­te­ra­de studien syftade till att ackumulera och systematisera de medverkande före­tagens egna erfarenheter från användande av hprGallring i gallrings­skör­dare. Detta gällde såväl erfarenheterna från skördarförarna som erfarenheter från användande av programmet för manuell återföring av beståndsuppgifter till register.

I en första projektdel installerade de medverkande företagen hprGallring på två till 13 gallringsskördare per företag. I en användargrupp utbytte företagens repre­­sentanter erfarenheter kring användande av beslutsstödet och förbätt­rings­förslag identifierades. Baserat på dessa förslag utvecklades hprGallring, vilket sammantaget medförde att en ny version av programmet togs fram. Under den andra projektdelen utvärderades användandet av hprGallring i gall­ringsskördare och för manuell uppdatering av beståndsregister. Utvärdering skedde genom intervjuer med förare från 14 skördarlag samt med åtta personer från sju företag som arbetat med registeruppdatering.

Resultaten från intervjuerna med förarna visade:

  • Att hprGallring fungerade tekniskt väl i maskinerna.
  • Att förarna litade på nyckeltalen som redovisas i programmet och ansåg att de ökade kvaliteten på det uppföljningsdata som skickas in.
  • Att en övergång till automatiserad uppföljning kan förväntas öka produk­tiviteten för skördarnas effektiva arbete med tre till fem procent.
  • Hur förarna använder programmet och vilka nyckeltal som följs.

 Sammanfattningsvis visade intervjuerna med de som använt hprGallring för register­uppdatering att:

  • Flertalet nyckeltal som följs upp inom ramen för dagens gallrings­uppföljning kan direkt genereras i ett automatiserat system.
  • Skador och stickvägsparametrar samt avvikande objekt kommer att kräva fortsatt manuell uppföljning i den första generationens system för automatiserad gallringsuppföljning.
  • Användarnyttan upplevs framför allt bestå av bättre kvalitet på åter­förda uppgifter samt möjlighet att ge återkoppling till skördarlagen.

Baserat på erfarenheterna från användarna samt deras identifierade förbätt­rings­förslag upprättades ett förslag på hur ett automatiserat system bör ut­formas på kort och medellång sikt. Centrala komponenter i detta förslag är olika former av systemstöd, att funktionaliteten i hprGallring integreras i skördarnas GIS-program och att beräkningsmodulen hprYield, som bearbetar produktionsfiler och exporterar resultaten i Forestand-format, integreras.

Nr 65-2016    Publicerad 2016-08-01 00:01
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.