Gå till:

Vedstyrka och densitet mäts med ljudets hastighet och stiftpistol

Nya mätmetoder möjliggör mätning av vedegenskaper i försök utan att skada träden. Metoderna öppnar nya möjligheter för att välja ut träd i förädlingsarbetet.

Intresset för förädlade träds ved- och virkesegenskaper har ökat under senare år. Vedens styvhet, eller elasticitetsmodul (MOE ”modulus of elasticity”), är den viktigaste egenskapen hos barrträd vid användning som konstruktionsvirke. Egenskapen har en genetisk variation som kan utnyttjas i förädlingsarbetet för att förbättra framtidens träd med avseende på hållfasthet. 

Nu finns det mätinstrument som ger information om vedens styrka och densitet utan att träden måste avverkas eller skadas med grova tillväxtborrar. Densiteten mäts med ett redskap som kallas Pilodyn och som skjuter in ett 2 mm grovt stift i stammen med konstant kraft. Stiftets inträngning är ett approximativt mått på vedens densitet. Vedstyvheten mäts med ett instrument kallat Hitman som bestämmer ljudpulsens hastighet i veden mellan två metallstift som slås in i stammen. Genom att kombinera de två metoderna kan man uppskatta vedens styvhet med ännu större säkerhet.

Tall

I en grundläggande metodstudie undersöktes 40-åriga tallar i ett genetiskt fältförsök. Som referensmetod användes borrkärnor analyserade med mätsystemet Silviscan på Innventia. I studien förklarades 47 % av variationen i styvhet på individnivå med ljudhastigheten mätt med Hitman-instrumentet. Om också veddensiteten inkluderades ökade förklaringsgraden till 59 %. Det fanns också ett tydligt samband mellan mikrofibrillvinkel (MFA), en egenskap som är viktig för vedens styrka, och ljudhastighet. 

Gran

I en studie på gran gjordes mätningar med dessa instrument på 5600 träd i två 21-åriga försök. Borrkärnor från samma träd studerades med Silviscan på Innventia. Där mättes variationerna från märg till bark för densiteten, MFA och vedens styvhet MOE.

En jämförelse mellan approximativa och uppmätta värden visar på mycket starka genetiska samband. Ljudpulsens hastighet och mikrofibrillvinkeln visade en korrelation på -0,94 och Pilodynstiftets inträngning hade en korrelation på -0,96 med uppmätt veddensitet. Genom kombinationen av de två mätmetoderna kunde MOE beräknas och visade en korrelation på 0,99 med uppmätt värde. 

Ökade möjligheter i förädlingen

Resultaten från studierna visar att det är möjligt att mäta träd i genetiska försök på ett relativt billigt och snabbt sätt utan att förstöra försöksträden. Det betyder också att möjligheten att påverka framtidens skogsodlingsmaterial genom att välja lämpliga träd för fröproduktion i fröplantage kommer att öka.

Nr 85-2015    Publicerad 2015-06-26 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Hong, Z., Fries, A., Lundqvist, S. O., Andersson Gull, B., & Wu, H. X. 2015. Measuring stiffness using acoustic tool for Scots pine breeding selection. Scandinavian Journal of Forest Research, 30:4, 363-372.
Författare

Bengt

Andersson Gull

Tidigare anställd

Bo

Karlsson

Tidigare anställd
 070 - 540 88 09
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.