Gå till:

Utvärdering av stubbaggregat: TL-GROT

Foto: Erik Sjögren
TL Grot har tagit fram ett nytt aggregat för stubbskörd som ska ge mindre miljöpåverkan. Här är en utvärdering.

Sedan stubbskörden tog fart igen i Sverige 2005 har miljökonsekvenserna ifrågasatts från flera håll, inte minst av den ideella miljörörelsen och FSC. Bland annat av denna anledning initierade Energimyndigheten ett omfattande projektområde hos SLU TEMA-stubbar – med start 2008 för att utreda frågan kring stubbskördens stubbar – med start 2008 för att utreda frågan kring stubbskördens miljöpåverkan. Bland de resultat som kommit fram i TEMA-stubbar (se www.slu.se/stubbar) finns ett antal referenser gällande stubbskördens effekter på missioner av växthusgaser. Dessa visar genomgående att emissioner av växthusgaser tycks öka vid stubbskörd, men orsakssambanden är inte helt klara. Oavsett hur graden av markpåverkan påverkar emissionerna så finns all anledning att minimera markpåverkan då stubbskörd utförs, inte minst ur en estetisk synvinkel.

I dagsläget sker stubbskörd uteslutande med 20–25 ton tunga bandgående grävmaskiner. De är klumpiga och långsamma att köra i terräng, men är i gengäld starka nog för att kunna dra eller bryta loss stubbarna. För stubbskörd behövs förutom en avsevärd kraft, en rejäl motvikt för att maskinen ska stå stabilt. Med de aggregat som används på grävmaskinerna i dag går det inte att reglera hur mycket rotmassa som dras upp, vilket ofta medför stor markpåverkan då rötterna går av först långt ut från stubbkärnan. Det senare har identifierats som ett problem inte bara ur naturvårdssynpunkt då en kraftig markomrörning kan leda till emissioner av växthusgaser, utan också från en bränsleteknisk synvinkel då det finare  rotsystemet innehåller stora mängder föroreningar i form av jord, sand och sten.

För att minska de negativa effekterna vid stubbskörden och för att kunna använda mindre och smidigare basmaskiner har TL GROT AB tagit initiativ till ett helt nytt aggregat med flera potentiella fördelar som:

  • Betydligt mindre markpåverkan då en mindre del av de klenare rötterna dras upp, samtidigt som den ur energisynpunkt intressanta veden tas till vara.
  • Mindre markpåverkan leder till ett lägre kraftbehov, vilket väntas innebära att mindre och lättare hjulburna basmaskiner kan användas. Därmed är steget mot drivare (som lyfter stubbarna och transporterar till bilväg) inte omöjligt. Drivarsteget ingår dock inte i detta projekt.
  • Mindre markpåverkan från skörden tillsammans med fler kvarvarande rötter i marken ökar bärigheten på hygget vilket gör att risken för körskador orsakade av stubbskörden minskar.
  • Minskad mängd klena rötter i det skördade materialet bör leda till mindre andel föroreningar, vilket i sin tur innebär en förbättrad bränslekvalitet och förhoppningsvis en bättre avsättning för stubbved.
  • Övergång till hjulburna maskiner skulle också innebära stora förbättringar av arbetsmiljön för maskinförarna med framför allt kraftigt reducerade helkroppsvibrationer.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 28-2015    Publicerad 2015-03-02 08:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Henrik

Von Hofsten

Tidigare anställd
 070 - 528 85 51
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.