Gå till:

OPSEL – ett verktyg för urval i skogsträdsförädlingen

OPSEL är ett hjälpverktyg som ger vägledning vid urval av träd inom förädlingen. I rapporten nedan sammanfattas hur programvaran installeras och används.

Skogsträdförädlare måste ofta beakta bevarandet av genetisk diversitet och samtidigt maximera selektionsvinsten. Vid urval av kloner till en förädlingspopulation måste förädlaren välja metoder som både stödjer snabba förädlingsframsteg och lämnar utrymme för framtida genetiska förbättringar i kommande generationer. För en köpare av plantagefrö gäller det att maximera värdeproduktionen på odlingslokalen samtidigt som hänsyn måste tas till genetisk diversitet i den etablerade föryngringen.

Vid ett optimalt urval undviks inte släktskap mellan utvalda träd helt och hållet, utan den genetiska vinsten kommer snarare att maximeras givet en fastställd begränsning vad gäller tillåtet genomsnittligt släktskap mellan utvalda träd. I denna rapport presenteras ett nytt hjälpverktyg i förädlingsarbetet ”OPSEL”, som kan användas både vid urval av träd till förädlingspopulationer och till fröplantager. Även om urvalen till förädlingspopulationer och fröplantager verkar likvärdiga, kräver de i realiteten olika angreppssätt vid formulering av funktionen som skall optimeras och hur lösningen skall uppnås. Vid urval till en förädlingspopulation kräver vi att den utvalda populationen skall ha en bestämd storlek, givet antagandet att de utvalda föräldrarna bidrar lika mycket. För fröplantager, är svårigheten att generera en plantage där utvalda föräldrar bidrar till fröskörden så att vinsten maximeras (föräldrarna kan här bidra olika), samtidigt som fröskörden uppfyller fröplantagens diversitetsmål.

OPSEL och dess stödjande program är fritt tillgängliga från Skogforsk för icke-kommersiella ändamål (på villkor fastställda under ”GNU General Public License”). Rapporten är tänkt som en vägledning vid installation av programvaran, preparering av indata samt programstyrning och resultattolkning.

Läs rapporten i sin helhet i pdf:en nedan.

Till verktyget

Nr 14-2015    Publicerad 2015-04-21 09:41
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Tim Mullin

Skogforsk
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.