Gå till:

Motståndskraft mot patogener viktigt hos poppel

Foto: Lars-Göran Stener
Skogforsk har identifierat poppelkloner med godtagbar motståndskraft mot bladrost och bakteriekräfta.

Den snabbväxande poppeln har hittills använts i väldigt liten utsträckning i svenskt skogsbruk. De kommersiellt använda poppelklonerna har i första hand valts ut för hög överlevnad och tillväxt.

I länder som Belgien, Holland och Frankrike är poppel ett betydligt vanligare trädslag och där har man också kommit längre i urvalet av genetiskt bra kloner som är motståndskraftiga mot bl.a. bakteriekräfta och bladrostsvampar.

När intresset för odling av poppel nu ökar är det viktigt att även Sverige baserar sina klonurval på motståndskraft mot patogener (sjukdomsframkallande svampar, bakterier och virus). Ytterligare ett skäl är att risken för sjukdomsutbrott förväntas öka i ett varmare klimat med mera nederbörd. Skogforsk har nu gjort resistenstester på 38 poppelkloner, där 12 av de 13 kommersiellt använda klonerna i Sverige ingår. Testerna gjordes vid INBO (The Research Institute for Nature and Forest) i Belgien, och de visade att bara fem av de 12 kommersiella klonerna har acceptabel motståndskraft mot bladrost och bakteriekräfta. Resultaten visar vikten av att fortsätta arbetet med förädling och urval av nya odlingsvärda poppelkloner.

Läs fördjupning

Skogsträdsförädlingens roll

Hos poppel finns en stor genetisk variation i motståndskraft mot olika patogener – en del kloner har låg motståndskraft, andra har hög motståndskraft och några är nästan resistenta. Genom förädling där motståndskraftiga föräldraträd paras ihop och avkommorna testas kan genetiskt bra kloner med ökad motståndskraft väljas ut för kommersiell odling.

Bladrost (Melampsora larici-populina) och bakteriekräfta (Xanthomonas populi) är de allvarligaste patogenerna i poppelodlingar. Bakteriekräftan har vad vi vet ännu inte observerats i Sverige. Den anses dock mycket allvarlig på europeiska kontinenten, och bör därför i förebyggande syfte beaktas även i Sverige.

Tidigare var förädlingsarbetet på kontinenten främst inriktat på fullständig resistens mot specifika patogenraser av bladrost. Patogenerna utvecklas och förändras dock över tiden, och det är därför svårt att upprätthålla resistensen.

Idag är den europeiska förädlingen mer inriktad på generell motståndskraft som verkar mot alla raser och genotyper av rostsvampen. Det betyder att motståndskraften är partiell och inte fullständig. Man vill också förädla för tolerans, det vill säga klonens förmåga att fortsätta växa bra även om den utsätts för smitta.

Bladrost

Bladrost, Melampsora larici-populina. Foto Lars-Göran Stener.

Bladrost (Melampsora larici-populina) är den mest spridda bladpatogenen i poppelsläktet. Kraftiga rostangrepp kan orsaka tidig bladfällning, ökad frostkänslighet, försenad knoppsprickning och ökad risk för sekundära patogener. Tillväxtminskningar på 20-30% det första året efter ett angrepp och upp till 50-60 % de följande åren har t.ex. uppmätts i klonen Beaupre

Lärk fungerar som mellanvärd för rostsvampen. Hur kraftiga rostangreppen på poppel blir styrs därför delvis av förekomsten av lärk. Ett ökat avstånd mellan poppel och lärk gör att poppeln infekteras senare på säsongen och därmed minskar skadorna.

Bakteriekräfta

Poppelstam skadad av artificiell infektion med Xanthomonas. Foto Lars-Göran Stener.

Bakteriekräfta (Xanthomonas populi) infekterar träden via färska sår och bladskaftsärr och sprids sedan i barkvävnaden och ger vävnadsskador. Spridning av kräftan mellan olika länder sker i första hand genom infekterat plantmaterial. Därför är det viktigt att kommersiella kloner av poppel har hög motståndskraft mot bakteriekräfta. Att ta bort infekterade träd är ett sätt att minska infektionsrisken.

 Ved som infekterats av bakteriekräfta tappar mycket av sitt virkesvärde och går inte att använda som faner eller för vidare trämekanisk behandling. Infekterad ved anses dock inte utgöra någon infektionsrisk.

Nr 162-2015    Publicerad 2015-12-21 10:58
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Lars-Göran

Stener

Tidigare anställd

Johan

Westin

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.