Gå till:

Logistiklösning för delkvistat sortiment

Sydved har tillsammans med några av sina åkare tagit fram en lösning för ökad lastkapacitet av delkvistat sortiment. Utvärderingen visar på bättre säkerhet och snabbare lastning.

Det finns ett behov av att anpassa transporter av delkvistade sortiment för att förbättra transportekonomin och trafiksäkerheten.

Målet är att transporterna av delkvistat material ska genomföras på ett trafiksäkert sätt, d.v.s. utan risk för att material faller av lasset under transport, samt vara miljö- och kostnadseffektiva. För att få till kostnadseffektiva transporter är det viktigt att utnyttja den möjliga lastkapaciteten hos de bilar som används. En transportlösning har tagits fram i samarbete mellan Sydved och några åkare. Man har valt att göra lätta skyddsplåtar som på ett enkelt sätt kan monteras och demonteras från stakarna på en timmerbil. 

  • Lastvikten är låg vid transport av delkvistade sortiment oavsett om skyddsplåtar används eller inte. Under tidsstudien så kom lastbilen, med och utan skyddsplåtar, bara upp i ca 48 ton i totalvikt, vilket motsvarar 80 % lastfyllnadsgrad. Driftsuppföljningen visar på samma låga lastvikt där lastfyllnadsgraden ligger på knappt 85 %.
     
  • Säkerheten är betydligt högre med skyddsplåtar. I genomsnitt faller det av 89 % mindre material vid transporterna med skyddsplåtar.
     
  • Tidsåtgången vid lastning är betydligt högre då transport av delkvistade sortiment sker utan skyddsplåtar.

Läs hela rapporten som pdf nedan.

Nr 44-2015    Publicerad 2015-03-27 07:25
Teknik & maskinarbete
Skogsbränsle
Transport & logistik
Transportfordon
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Jenny

Widinghoff

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.