Gå till:

Kvarlämnade stubbar efter stubbskörd

I denna studie undersöks hur mycket stubbar som lämnas kvar på hygget vid stubbskörd. Stubbarna har också klassats efter orsak till att de lämnats liksom efter kvalitet ur naturvårdsperspektiv.

Avverkningsstubbar för biobränsleändamål skulle kunna bidra med en betydande potential men det har också en baksida. Stubbar har visat sig vara ett betydande överlevnadssubstrat för ett antal organismer, i frånvaro av annan grov död ved. Erfarenheter har visat att det blir ett antal stubbar kvar efter stubbskörd av olika anledningar. Dels de som lämnas avsiktligt invid beståndskanter, diken och olika naturvårdsobjekt, dels de som helt enkelt missas.

Denna studie har syftat till att kvantifiera såväl antal som mängd kvarlämnad stubbved av olika dimensioner efter kommersiell stubbskörd genom inventering av systematiskt utlagda cirkelprovytor (100 m²). De lämnade stubbarna har också klassats, dels efter bedömd orsak till att de lämnats, dels efter deras kvalitet ur ett naturvårdsperspektiv från oskadad till mycket svårt skadad.

Resultaten tyder på att det blir en hel del stubbar kvar, uppemot 25 % av antalet skördade stammar i ursprungsbeståndet. Merparten av de lämnade stubbarna har lämnats avsiktligt och de missade stubbarna motsvarar ca 66 stubbar/ha relativt jämnt spridda över hygget. De kvarlämnade stubbarna motsvarar ett värde om ca 8 200 kr/ha men då är inte kostnaderna för att lyfta och skota utstubbarna inräknade.

Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 31-2015    Publicerad 2015-02-27 07:12
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.