Gå till:

Behovet av bor-tillförsel vid kvävegödsling av barrskog på fastmark

Foto: Lars Högbom
I denna studie har vi tittat på om brist på bor kan orsaka skador på träden, vilket påvisades vid försök under 60- och 70-talet.

Vid slutet av 1970-talet uppmärksammades att upprepad gödsling med enbart kväve (N) i barrskog på fastmark kunde orsaka tillväxtstörningar  i form av döda skott och barrförluster i trädens toppar. Fortsatta studier i början på 1980-talet visade att tillförsel av bor (B) i samband med N-gödsling eliminerade risken för tillväxtstörningar. Sedan mitten av 1980-talet har så gott som all skogsgödsling i landet utförts med B-berikade N-medel. I denna rapport redovisas en genomgång och utvärdering av B-bristskador i ett 50-tal N-gödslingsförsök från mellersta och norra Sverige. Försöken var anlagda på 1960- och 1970-talen, och var omgödslade minst en gång med enbart N.

Utvärderingen tyder på att risken för att B-bristskador ska uppstå efter ensidig N-gödsling är starkt kopplad till att vissa gödslings- och ståndortsfaktorer sam­tidigt är uppfyllda. Upprepad N-gödsling med täta tidsintervall (<8 år) i låg­produk­­tiva tallbestånd i kärva klimatlägen riskerar att ge B-bristskador enligt den genomgång av försök som gjorts. Lågproduktiva tallbestånd i kärva klimat­lägen kan klassificeras som ”marginalmarker” från ekonomisk gödslings­syn­punkt, varför gödsling av dessa marker kan ifrågasättas eller eventuellt gödslas en gång i slutet av omloppstiden. En faktor att väga in i beslutet är att dessa marker ofta är viktiga för rennäringen.

Vid praktisk gödsling tillämpas numera oftast långa gödslingsintervall på 9–10 år eller längre. Det betyder att man i dag tillämpar en gödslingsregim som inte heller i riskområdet norra Norrlands inland gav upphov till synliga eller till­växt­nedsättande B-bristskador. Dessutom används utrustning (GPS) som ger god precision vid spridningen. Vid skogsgödsling är det till syvende och sist skogsägaren som måste ta beslutet att gödsla med rent N-gödsel eller med ett dyrare N-gödsel med tillsatt B.

Läs Arbetsrapporten i sin helhet nedan (pdf).

Nr 51-2015    Publicerad 2015-04-10 08:50
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Folke

Pettersson

Tidigare anställd
 070 - 213 85 61
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.