Gå till:

Få stenkoll på gallringen med automatisk uppföljning

Foto: Johan Heurgren
Nu lanseras ett nytt program för att följa upp gallringsarbetet automatiskt. Det är en efterlängtad nyhet då det underlättar och sänker kostnaderna för uppföljningen av stora arealer gallringsskog.

Årligen gallras nästan 400 000 hektar skog i Sverige. Och när gallringen är utförd vill man veta hur det gick, vilket är ett tidsödande och dyrt jobb. Dessutom är resultaten från de manuella stickproven inte så rättvisande.

I snitt avverkas 40–50 procent av träden i ett förstagallringsbestånd. De mäts noggrant upp av skördaren och är normalt väldigt lika de träd som står kvar. Det finns vissa skillnader, bland annat är diametern något grövre för träden som står kvar.

Men med statistiska beräkningar och praktiska tester har forskarna konstruerat en modell som fungerar i de flesta gallringar. Dessutom kommer framtidens datorer att hålla koll på kranens vinkel. Då vet man vilka träd som avverkas i och mellan stickvägarna. Det ger en väldigt bra bild av beståndet, eftersom stickvägarna då fungerar som stora provytor genom skogen.

I filmen möter vi maskinföraren Tomas Andersson på KM Gallring i Uppland som har testat programmet.

Filmen visades första gången på konferensen Ukonf15.

Nr 67-2015    Publicerad 2015-05-20 13:02
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.