Gå till:

Geodata åt skogen

Idag finns mängder av tillgängliga geodata som effektiviserar den skogliga planeringen. Här är en sammanställning över ett antal av de viktigaste.

De senaste åren har en mängd nya geodata gjorts tillgängliga och flera av dem kan vara till stor hjälp i skoglig planering. För den detaljerade planeringen finns laserdata som ger en bra markmodell, men som även kan användas för andra skogliga analyser som trädhöjdsraster eller virkesvolymer. Satellitdata kommer till användning som färska bakgrundsbilder och markanvändningskarteringar kan stötta landskapsplanering. Tjänsterna som visar de större markägarna i Sverige underlättar till exempel virkesköp.

Skogforsk summerar här några av de viktigaste och beskriver tillgängligheten.

Dataset

Ursprung

Distribution

Avgiftsbelagd

Kommentar

Topografiska kartor, ortofoton, höjddata (laser)

 Lantmäteriet  Lantmäteriet, återförsäljare till Lantmäteriet  Ja  www.lantmateriet.se
 Satellitdata  Utländska satellitägare  Via återförsäljare, Lantmäteriet  Fritt via Saccess https://saccess.lantmateriet.se/portal/saccess_se.htm 
 SLU Skogskarta  SLU  Via SLU webb  Fritt http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/riksskogstaxeringen/statistik-om-skog/slu-skogskarta/
 Skogliga Grunddata  Skogsstyrelsen  Via Skogsstyrelsens webb  Fritt http://skogsdataportalen.skogsstyrelsen.se/Skogsdataportalen/
Skuggad markmodell, Trädhöjdsraster   Lantmäteriets laserskanning  Via återförsäljare, visas fritt på Skogsstyrelsens webb  Ja, för nedladdning  Kan vara värt att även köpa in laserdata som är bas för analyserna för vidare förädling
 Markfuktighetskartor  Lantmäteriets laserskanning  Via återförsäljare  Ja  Kan vara värt att även köpa in laserdata som är bas för analyserna för vidare förädling
 Svenska marktäckedata  Naturvårds-verket  Via Miljödataportalen  Fritt  

http://mdp.vic-metria.nu/miljodataportalen/

 Stora markägares skogsinnehav  Naturvårds-verket  Via Miljödataportalen (visningstjänst)  Fritt  
 Skyddad natur  Naturvårds-verket  Via Miljödataportalen  Fritt  Nationalparker, Natura2000-områden, naturreservat, m.m.
 Avverkningsanmälningar  Skogsstyrelsen  Via Skogsdataportalen  Fritt http://skogsdataportalen.skogsstyrelsen.se/Skogsdataportalen/
   Skogsstyrelsen  Via Skogsdataportalen  Fritt  Baseras på årliga satellitdata-karteringar
 Skogliga inventeringar  Skogsstyrelsen  Via Skogsdataportalen  Fritt  Sumpskogsinventeringen, skog & historia
 Naturhänsyn  Skogsstyrelsen  Via Skogsdataportalen  Fritt  Biotopskydd, naturvårdsavtal

 

 

Läs fördjupning

 

INSPIRE

EU direktivet INSPIRE (Infrastructure for spatial information in the European community) kräver att alla medlemsländer ska ge tillgång till ett utvalt antal dataset inom såväl geodata som andra mer statistiska data (i Sverige främst från SCB).

I Sverige hanteras detta via två samverkande kanaler. Geodatasamverkan är upprättat mellan de datadelande myndigheterna och där återfinns bland annat Lantmäteriet, SCB, Skogsstyrelsen, SGU och alla Sveriges kommuner. De datadelande myndigheterna delar data med varandra enligt villkor som förhandlas dem emellan.

Den andra samverkande kanalen är den infrastruktur med tillgängliga data som respektive myndighet tillhandahåller. Alla myndigheter med data som ska spridas enligt INSPIRE-direktivet ska erbjuda visningstjänster för sina data med en beskrivning på hur användarna kommer åt informationen. Detta har redan nu lett till att de flesta myndigheter delar ut sina data fritt, exempelvis Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, medan bland andra Lantmäteriet tar betalt för sina data.

En gemensam visningstjänst finns via www.geodata.se, men de flesta datadelande myndigheter har motsvarande visningstjänst och nedladdningstjänster via sina egna hemsidor.

Lantmäteriets kart-, bild-, höjd- och fastighetsdata

Lantmäteriet samlar in och ajourhåller kartdata, ortofoton, höjddata och fastighetsinformation. Den är avgiftsbelagd via uttagsavgifter samt årliga nyttjanderättsavgifter. Försäljning sker via Lantmäteriet, men främst via återförsäljare. De går att nå från Lantmäteriets hemsida. Många återförsäljare erbjuder även mer förädlade geodata samt olika typer av abonnemang och visningstjänster. Några speciellt för skogen förädlade geodata redovisas längre fram i denna artikel.

Satellitdata

Satellitdata visas fritt i många visningstjänster (Google Earth, Bing Maps, mm). För svenska användare har satellitdataarkivet Saccess skapats år 2005. Den lagrar rikstäckande skikt med precisionskorrigerade satellitdata i 10-30 m rumslig upplösning. Den uppdateras årligen i slutet av året med satellitdata från sommaren samma år och används av många skogliga intressenter främst som aktuella bakgrundsbilder, men även för analyser av skogliga åtgärder. Skogsstyrelsen genomför årliga karteringar av hyggen och använder satellitdata för att identifiera röjningsbehov som rådgivning till markägare. Saccessarkivet sköts av Lantmäteriet med flera skogliga intressenter och möjliggör visning och nedladdning via en webbsida, se bilden nedan. En kostnadsfri registrering krävs innan satellitdata kan laddas ned.

SATELLITDATA

Saccessarkivet via Lantmäteriets hemsidor.

 

SLU Skogskarta

SLU Skogskarta har producerats vart femte år sedan 2000 och är skattningar med satellitdata och fältprovytor. Satellitdata kommer från Saccess och har en rumslig upplösning på 10-30 meter. Produktionen sker vid Sveriges lantbruksuniversitet. Skattningar sker för olika variabler, men främst virkesvolym uppdelat på trädslag. Trädhöjd och ålder skattas också, men framförallt ålder är svårt att skatta med fjärranalys.

SLU Skogskarta är i rasterform (25 x 25 m) och används främst för regional statistik då medelfelen på beståndsnivå är relativt höga, men medelvärden över områden på mer än 100 hektar är mer tillförlitlig. Generellt sett drar skattningarna av olika volymer åt mitten och ovanliga skogstyper är svåra att fånga. Det leder till att lövandelen generellt underskattas i materialet.

Laserdata

Med start 2014 producerar SLU, på uppdrag av Skogsstyrelsen, "Skogliga grunddata" som använder sig av laserdata och fältprovytor, se bild nedan. Laserdata samlas in av Lantmäteriet för en ny nationell höjdmodell, men kan även användas för att skatta skogsvariabler då mätning sker av höjder av såväl mark som vegetation. Insamlingen av laserdata sker under 2009-2014 (2015 för fjällen) och i de skattningar som nu levereras sker ingen uppräkning, utan året skanningen utförs är basåret för skattningen. Karteringen sker i raster med 12,5 x 12,5m i pixelstorlek.

Trädhöjder skattade från laserdata

Trädhöjder skattade från laserdata. 

 

Dessa skattningar håller en hög kvalité med medelfel på 10-20% på provytenivå. Hela landet blir färdigkarterat under 2015 och data sprids kostnadsfritt via Skogsstyrelsen. Utöver totalvolym skattas biomassa, grundytevägd höjd och diameter samt grundyta. Dessa laserdata fångar inte skillnader i trädslag.

Andra värdefulla dataset från laserdata är den detaljerade skuggade markmodellen, trädhöjdsraster och markfuktighetskartor. Ofta erbjuds dessa dataset i en detaljeringsgrad av 2x2 m vilket ger många detaljer om skogen och skogslandskapet. Dessa dataset är avgiftsbelagda. Den skuggade markmodellen och trädhöjdsraster finns för visning på Skogsstyrelsens webb.

Flera återförsäljare erbjuder förädlade laserdata och priset per hektar brukar sjunka med ökad areal. Vid inköp av produkter från laserdata rekommenderas att alltid även köpa in grunddata som kan användas för kompletterande analyser.

Trädhöjdsraster som visningstjänst via Skogsstyrelsen

Trädhöjdsraster som visningstjänst via Skogsstyrelsen.

 

 

Svenska marktäckedata

En nationell markanvändningskarta finns i form av Svenska marktäckedata. Naturvårdsverket har en miljödataportal som används för datadistribution. Markanvändningskartan producerades under åren 2000-2004 och redovisar markanvändningen från den tiden. Den är tematisk och med många skogstyper.

En uppdatering planeras inom projektet CadasterEnv med många nationella intressenter, men inget beslut om nationell kartering är taget. Svenska marktäckedata redovisar olika markanvändningar med 1-5 hektar (beroende av naturtyp) som minsta karteringsenhet.

Stora markägares innehav

Ett annat användbart dataset från Miljödataportalen är Sveriges större markägare där skiktet visar alla markägare med innehav större än 1000 hektar. Det kan visas som en bakgrundstjänst (WMS) i geografiska informationssystem.

Stora markägare 2011 via Miljödataportalen

Stora markägare 20

11 via Miljödataportalen

 .

Skogsstyrelsen

Utöver de skogliga grunddata som tidigare redovisas har Skogsstyrelsen andra data som finns tillgängliga. Till dem hör de typer av hänsynstaganden som Skogsstyrelsen hanterar (ex. nyckelbiotoper och naturvårdsavtal), men även avverkningsanmälningar och faktiskt utförda avverkningar.

Skogsdataportalen vid Skogsstyrelsen

 

Skogsstyrelsens Skogsdataportalen.

Skogsdataportalen erbjuder nedladdning av data eller åtkomst via geodatatjänster (WMS).

Nr 103-2014    Publicerad 2014-12-08 16:02
0 Kommentarer
Författare

Erik

Willén

Tidigare anställd
 070 - 371 45 26
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.