Gå till:

Test av StanForD 2010 – Implementation i skördare

Introduktion av StanForD 2010. Standarden börjar närma sig praktisk användning (höstern 2013). I genomfört test så har en utvärdering av styrning av skördarnas virkestillredning, produktionsrapportering och driftsuppföljning genomförts.

Fyra system testades i studien, Log Mate 500 från Log Max, Timbermatic H från John Deere, MaxiExplorer från Komatsu och Ponsses Opti 4 system. Alla system har introducerat StanForD 2010 i sina senaste programversioner.

Resultat och nyheter med StanForD 2010 och skördare:
• Unika identiteter gör att varje avverkad stock/träd kommer att ha en världsunik identitet. Detta ökar bl.a. spårbarhet och minimerar risken för att
  data tappas bort eller blandas ihop.
• Mer flexibel styrning då produkter (sortiment) kommer att kunna läggas till, bytas eller ändras under ett pågående objekt. Komatsu och Log Mate
  klarade alla testade funktioner för styrning i studien.
• Ett objekt kan i den nya standarden delas upp i delobjekt.
• Varje stock och arbetad tid kommer att redovisas individuellt, vilket öppnar för nya nyckeltal och uppföljningsmöjligheter.
• John Deere och Komatsu har infört automatisk lagring av produktions- och driftsdata, detta leder till möjligheten att enkelt introducera automatisk
  Produktionsrapportering. Detta testades hos Komatsu i studien.
• I alla system så fungerade virkesstyrningen bra (värdeaptering och fördelningsaptering), resultatet var i nivå med test 2006 eller lite bättre.
• Massavedshanteringen bör standardiseras för att alla maskinmärken ska kunna styras med samma inställningar (gemensam pin).
• Inget system klarade alla testade funktioner men alla är en god bit på väg.

Sedan testen så har alla tillverkare vidareutvecklat sina system och jobbar nu även med implementering av den nya skotarstandarden. Vad gäller skördare så är läget i oktober 2013 enligt följande: Log Mate 500, TimbermaticH och MaxiExplorer säljs med StanForD 2010 (2.0) kompabilitet på den svenska marknaden. Ponsse räknar med att introducera sitt system till sommaren 2014. Dasa som också är ett stort skördardatormärke i Sverige har inte varit med i studien, men räknar med att ha ett  StanForD 2010 kompatibelt-system på marknaden under sommaren 2014.

Ytterligare viktiga komponenter för att systemen ska börja användas är administrationsprogrammen för styrning och mottagning av produktionsdata. CGI har anpassat sitt program Silvia för styrning och SDC har arbetat för att kunna ta emot hpr-data i sina system. Nya Silvia finns nu ute på marknaden och SDC har börjat testa hpr-data i sina system och räknar med att köra StanForD 2010 data i produktion från början av 2014. Under en övergångsperiod på några år kommer tillverkarna att stödja både gammal och nya standarden i nya maskiner.

Nr 22-2014    Publicerad 2014-02-20 10:30
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.