Gå till:

Fraktionsfördelning som kvalitetsparameter för skogsbränsle. Kraft- och värmeverkens perspektiv

Bränslets fraktionsfördelning, också kallad storleksfördelning, är en viktig kvalitetsegenskap för sönderdelade skogsbränslen.

Olika typer av förbränningsanläggningar behöver olika slags fraktionsfördelning på bränslet. Syftet med detta arbete är att undersöka kvalitetsbegreppet fraktionsfördelning utgående från förbränningsanläggningars behov.

Anläggningarna delades upp på fyra slags typanläggningar:
• Rosterpanna utan bränsleberedning.
• Rosterpanna med bränsleberedning.
• Bubblande fluidiserad bädd (BFB) med bränsleberedning.
• Cirkulerande fluidiserad bädd (CFB) med bränsleberedning.

Tre pannleverantörer och nio anläggningsägare som eldar flisade skogsbränslen intervjuades för att utreda behov och problem relaterade till bränslets fraktionsfördelning. En intervju bestod av elva frågor och flera av frågorna bestod av delfrågor. Resultaten från intervjuerna analyserades, utifrån skogsbränslebranschens perspektiv vid en mindre workshop. Kravspecifikationer för bränslets fraktionsfördelning varierar. Man kan summera det som att vilken fraktionsfördelning som är optimal för en anläggning varierar beroende på:

• Panntyp: roster, BFB eller CFB.
• Bränsleberedning i yttre bränslehantering eller ej.
• Lagrings- och blandningsmöjligheter.
• Driftstrategi (lågt inköpspris brukar medföra högre drift- och underhållskostnader).

Anläggningar utan egen bränsleberedning (ofta mindre anläggningar med rosterpannor) får problem om det kommer in överstort material. Det ger mest problem i bränslehanteringssystemet. Bränslet fastnar t.ex. i skruvtransportörer. Finfraktion tar sig ofta igenom bränslehante-ringssystemet och ger mer problem i pannan. Där rycks den med av gasströmmen och brinner på fel ställe. Finfraktion och fukt kan också ge problem med tjälklumpar och problem i bränslehanteringen.

Intervjuerna visade att förändringar i kravspecifikationen för fraktionsfördelning sällan görs. Det är vanligt att ha kvar samma specifikation som när anläggningen var ny. Det finns en god medvetenhet om att fraktionsfördelning påverkar bränslets kvalitet, men generellt är kontroll och uppföljning av bränslets fraktionsfördelning knapphändig, särskilt jämfört med fukthalt. Flera större anläggningar tar stickprov för att mäta fraktionsfördelning. Som mest anges två prover per säsong, leverantör och sortiment. Det förekommer också provtagningskampanjer med tätare provtagning. Ofta är de kopplade till driftproblem, ombyggnation eller nyinstallation. Mot bakgrund av den knapphändiga kontrollen av fraktionsfördelning finns det en utveck-lingspotential för att elda mer optimal fraktionsfördelning.

Fukthalt och fraktionsfördelning är det som varierar mest om man jämför bränsle från olika leverantörer. Kvalitetsvariationerna är ett problem efter-som det påverkar hur man kan köra pannan.

Nr 26-2014    Publicerad 2014-03-11 16:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Linda Bäfver

Pöyry SwedPower

Caroline Renström

Pöyry SwedPower
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.