Gå till:

Eschlböck Biber 84 flishugg Prestation- och bränsleförbrukning – Rangering av fliscontainrar med en John Deere 1410 containerskyttel

Vid användandet av traktordragna flishuggar har man blåst flisen antingen direkt i en vagn eller i containrar som rangerats av en andra traktor. Då förutsättningarna för att ställa ut containrarna är goda ger detta ett högt effektivt utnyttjande av flishuggen.

En traktordragen flishugg har en mindre framkomlighet i terräng, vilket minskar användningsområdet något. För att behålla terrängframkomligheten hos skotarbaserade maskiner har ett antal entreprenörer gått över till att ha en skotarmonterad flishugg som blåser flisen i containrar som sedan transporteras till en lämplig omlastningsplats med en lastväxlarförsedd skotare. Målet med studien var att mäta prestation och bränsleförbrukning för en skotarmonterad Biber 84 hugg och att undersöka vilka för- och nackdelar som finns med att kombinera en flishugg och en skotare utrustad med en lastväxlare. Den studerade Biber 84 huggen producerade 33,2 ton TS flis per effektiv timme vid flisning av träddelar. Bränsleförbrukningen varierade från 2,3 liter diesel per tts med nya knivar till 2,6 liter per tTS flis med slitna knivar. Systemet med containrar och en lastväxlarförsedd skotare gör att flishuggen kan användas för flisningsarbete en större del av tiden än vad som är möjligt för en flishugg med balja. Containersystemet är känsligt för störningar och för att kunna uppnå det högre utnyttjande av flishuggen krävs att lastbilstransporterna och den lastväxlarförsedda skotaren klarar att förse huggen med containrar.

Nr 15-2014    Publicerad 2014-02-07 09:25
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.